Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi direktor Erik Terk, erik@eti.online.ee: Kui varem koondus äritegevus üksnes Tallinnasse ja Pärnusse, siis nüüd on see tsoon laienenud. Lisaks Tallinnale käib elav tegevus Harjumaal ja seda ümbritsevate maakondade vööndis, viimaste kaugeimad punktid välja arvatud. Samuti Lääne-Eestis. N-ö kuum vöönd on Tallinnat ümbritsevad asulad – Saku, Saue, Keila, Jüri, Kuusalu. Kagu-Eestis võib kiirem areng ees oodata Valgat, kui Eesti peaks koos Lätiga Euroopa Liitu pääsema. Ülejäänud Kagu-Eesti väljavaated on kehvemad, kuid Eesti on nii väike, et ühtki piirkonda ma lõplikult maha küll ei kannaks (näiteks turismi alal Kagu-Eesti areneb). Ida-Virumaa tulevik sõltub välisinvesteeringutest, mis on huvitatud sealsetest spetsiifilistest ressurssidest ja tööjõust. Aga laiemas plaanis seal ettevõtluse arenguks eriti head tingimused pole.

Eesti Välisinvesteeringute Agentuuri tegevdirektor Piret Karmo, piret.karmo@eas.ee: Meie agentuuri koostöös Tartu Ülikooliga tehtud küsitlused näitavad, et kui üldiselt peavad Eestisse investeerinud välisomanduses ettevõtted kõige olulisemateks investeerimisotsust mõjutavateks teguriteks turu kasvupotentsiaali ja kulude taset, siis ressursside lõikes peetakse Eestisse investeerimisel kõige tähtsamaks kvaliteetse tööjõu ja infrastruktuuri olemasolu. Nende kahe ressursi kättesaadavus ja konkurentsivõimelisus nii kvaliteedi kui hinna osas ongi Tallinna kui Eesti majanduse suurima tõmbekeskuse eeliseks. Tallinna ja Harju maakonda on suundunud üle 80 protsenti kogu Eestisse tehtud välisinvesteeringutest, järgnevad Lääne Virumaa ja Tartu.

LHV Ventures partner Taavi Lepmets, taavi.lepmets@lhv.ee: Kuna enamuse (vähemalt uuemate) ettevõtete põhiline sisend või ressurss on inimkapital, siis sõltub inimkapitali olemasolust ka vastava piirkonna edukus.

Aga inimesed kipuvad arenema eelkõige eeskujude najal. Väga vähesed arenevad üksilduses metsa vahel. Seega on eelis neil piirkondadel, kus on enim eeskujusid ja andekaid inimesi. Kahjuks on ka Tallinn liiga väike, et siin piisavalt palju eeskujusid oleks. Aga loodetavasti neid eeskujusid ikka tekib juurde.