Meil on kümme Ramsari konventsiooniga kaitstavat märgala, hulk tuntud rahvusparke ja looduskaitsealasid - küllap oleks maailmale hoopis tähtsam teadvustada nende olemasolu. Praegu pressiteateisse kirjutatud põhjendus - Tolkuse raba unikaalne tekkelugu - jätab väga otsitud mulje. Pigem on vast õigus margi aluseks oleva slaidi autoril Mati Kosel, kes ühes arvutilistis tunnistas: "Eesti Posti emissioonikomisjon valis Tolkuse sellepärast, et neile meeldis minu slaid!"

Aga veel - minus tekitas väga suure küsimärgi esimese päeva templile graveeritud rabapüü: teades rabapüü haruldust ühelt ning Tolkuse raba asukohta ja suurust teiselt poolt, ei julge ma küll kuidagi uskuda, et seda lindu selles rabas kohata võiks... Konsulteerisin ka meestega, kes on teinud spetsiaalseid rabapüü-uuringuid Eestis - ja nemad kinnitasid paraku mu kahtlusi.

Üsna ebaõnnestunud on kahjuks ka hiljutise metsanädala eritempli motiivivalik. Kui kuulsin, et sellel on rähn, oli mul esiotsa õige hea meel: Eesti Ornitoloogiaühing valis kirjurähnid tänavu oma aastalinnuks, oleks olnud tore kokkusattumus! Paraku kadus see esialgne rõõm kohe, kui reaalselt templit nägin: vaid väga suure ja heatahtliku fantaasiaga inimene suudab templil ära tunda ehk hallpea-rähni, õigem oleks siiski öelda, et tegemist on lihtsalt kunstniku fantaasiaga, mis ühegi looduses esineva linnuga kuigivõrd ei sarnane...

Eesti Posti praeguse tõesti väga tagasihoidliku loodusehuvi juures võiks olla selliste "pisiasjadega" ivake hoolikam!