Laste seas energiajookide müümise ja leviku piiramine on kindlasti põhjendatud. Kasvava organismi närvisüsteem ei ole lõplikult välja arenenud ja energiajookides sisalduv kofeiin ning ergutavad ained tõstavad liigselt erutust. Siiski ei samastaks ma neid alkoholiga ega oska öelda, kas nende täielik keelustamine oleks õigustatud.

Energiajoogid on erinevad ja samamoodi on kahjulik muude karastusjookide tarbimine. Pigem võiksid need olla kauplustes grupeeritud eraldi ning tähelepanu tuleks pöörata just selgitustöö tegemisele. Poodides leidub tohutult palju jooke ning inimesed peaksid teadma, milliseid ohtusid need sisaldavad ning missuguses kogustes neid tarbida võib.

Energiajoogist moodustab suure osa ka suhkur ning vanemad peaksid laste toidus-joogis jälgima ka magusust ja kalorsust – ei ole vaja täita kõhtu liialt asjadega, mis ei ole tegelikult energia saamiseks vajalik.

Ülle Einberg
Lasteendokrinoloog

Küsimus on mida me energiajookide puhul silmas peame. Tuleks täpselt välja selgitada, missuguseid aineid energiajoogid sisaldavad – neid on väga erinevaid. Selge on, et joogid, milles on kofeiin ja stimuleerivad ained, kahjustavad tervist, eriti alla 15-aastaste laste seas.
Energiajoogid on magusad ning murdeeas on lastel kindlasti suur kiusatus neid proovida, aga selles vanuses inimesed ei ole hormonaalselt ega psühholoogiliselt küpsed, mistõttu ei soovita ma kohe üldse lastel neid tarbida, ükskõik millises koguses ja kujul.

Ärakeelamise suhtes ei oska ma seisukohta võtta, ma ei ole üldiselt radikaalne inimene, seetõttu saan vaid öelda, et mina nende tarbimist ei soovita. Kahtlemata tuleks teha kampaaniat energiajookide kahjulikkusest, muuta tarbijad teadlikumaks, mida need tooted sisaldavad ja kuidas need ained inimorganismile mõjuvad.