Eestis on kindel plaan pühendada suurem osa ajast perekonnale. Loomulikult külastan ema kodukohta Tõrvas ja käin ära ema haual. Tahaksin ka veel mujal Lõuna-Eestis ringi vaadata.

Augusti alguses sõidan Stockholmi ESTO-päevadele, kus ma Rahvuskongressil ka esinen. Abikaasa tuleb Rootsi kaasa ning koos külastame minu jaoks akadeemiliselt võluvat Uppsala linna.

Kati Murutar, kirjanik: Suurem osa tänavusest puhkusest kulub mul reisimisele ja ennekõike on see seotud tööga. Olin Põhja-Soomes kirjandusfestivalil, millest ka kaks saadet tegin. Samuti olin nädala Venemaal.

Nädala Võrtsjärve ääres veetsin naise ürgseid kohuseid täites. Nimelt vaaritasin nädal aega süüa pooltele suguvõsa meestele, kes osalesid Võrtsjärve purjeregatil. Lugesin ka palju.

Järgmisena tuleb Pärnu periood, mille jooksul kavatsen vaadata ära selle suve uuslavastused ning neist kirjutada.

Omapäraseks kujuneb kindlasti "õnne 13" seriaali ball Pärnus La Perra Vida lokaalis, kus ma balliõhtu perenaine olen. Igal pool käin ikka lastega. Pärnust plaanime sõita Saaremaale saadet tegema.

Even Tudeberg, Guvatraki produtsent: Sellesuvine puhkus kulub mul osalt Hiiu- ja Saaremaal. Tahan saada eemale kiirest ja väsitavast elust, isegi mu arst käsib mul pingeid maha võtta. Mulle meeldib rahulik puhkus, kui saan veidikene sporti teha ja hästi süüa.

Samas on pidevalt palju tegemist ja välisreisid ei anna puhkamiseks eriti aega. Vaid kümnepäevane Ameerika-reis koos tütrega oli tõeline puhkus. Aga viimatine käik Londonis, Brüsselis ja Helsingis oli küllalt närviline. Suurlinnad on juba kord sellised.

Edda Paukson, astroloog: Sel suvel ei tule pikast puhkusest küll midagi välja. Nimelt otsustasin ühel hetkel, et teen autojuhieksami ära ja käin praegu hoolega autokoolis. Kui see mõte mulle pähe tuli, tormasin kohe samal õhtul kooli. Oleme abikaasaga igal suvel Eestis ringi sõitnud, eriti meeldib Pärnu. Suvele plaanitud Norra-sõit lükkub vist sügisele.

Jüri Aarma, ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja: Mina juba puhkangi ja vaba aega on augusti keskpaigani. Olen olnud kogu puhkuse Eestis, sest välisreisid võtavad palju energiat. Eestis eriti ringi sõita ei kavatse, sest vajan kiire elu kõrval rahu ja vaikust. Kodu Nõmmel annab ilusti ka suvila mõõdu välja ja kastesel murul jalutamine või koeraga väljas käimine annab väga hea puhkusetunde.

Valvi Strikaitiene, Eesti suursaadik Leedus: Sel aastal puhkan septembris, sest minu saadikuaeg lõpeb augustis ja enne seda tuleb töö uuele saadikule üle anda. Oma sügisele kavandatud suvpuhkuse - lubas ju septembris kaunist suveilma - veedan Eestis ja Leedus. Reisima ma minna ei plaani.

Kindlasti veedan Eestis olles toredad päevad Pärnus ja Roosta kämpingus.

Jüri Estam, ajakirja Kultuur ja Elu projektijuht: Minu puhkus algab juuli lõpus ja koos abikaasaga plaanime minna telkima Lõuna-Eestisse Otepää küngaste vahele. Seal peame ka korrastama kunagi sugulastele kuulunud talumaja, mis on ära risustatud. Selle suve unistus oli ka Hongkongis ära käia, enne kui see Hiinale tagasi antakse. Aga karta on, et raha ei jätku. Olen täielikult ära eestistunud, minu arust on siin nii palju kauneid paiku, kus puhata.

Puhkuse alguses lähen Viljandi folkmuusikafestivalile. ESTO-päevadeks pean aga taas Tallinnas olema, Stockholmi sõit ESTO-päevade raames pole veel päris kindel.

Maimu Berg, kirjanik: Selle suve puhkus on harukordne - veedan kogu augustikuu Saaremaal. Seal on mul maakodu, kus kasvatan põllu- ja aiavilju.

Kindlasti lähen päevaks või paariks Võrumaale. Kuigi olen pärit Tallinnast, on Võrumaa mul väga hinge läinud.

Aleksander Einseln, erukindral: Igapäevatööna panen oma mõtteid paberile, varem mul ei olnud aega seda teha. Tegevusepuudust ei ole. Ma proovisin puhata, aga untsu läks. Kanadas käisin, seal olin mõned väga ilusad päevad maal ühe sugulase külaliseks. Eestis... Kas meil tuleb ikka suvi või?

ESTO-päevadel olen esimene kõneleja Eesti rahvuskongressil Stockholmis. Minu teema on "Eesti lääne ja ida vahel". Küll ma millestki veel osa võtan, aga praegu ei tea täpsemalt. Rootsis olen pärast kongressi tõesti külaline, eks ma siis näe, mis minuga seal tehakse.

Sirje Ginter, Illegaardi ja La Perra Vida emand:

Mulle meeldib tegevus, aga Tartus on suvel vaikne. Isegi Illegaardi stammkunded on Pärnusse tulnud. Pärnus on tegevust küllaga, Tartus käin vahel ainult klubi üle vaatamas.

Viletsas Elus on igal õhtul live-muusika kontsert, esinejate majutamise eest tuleb hoolitseda. Rulluiskude, mida meil laenutatakse, rattad on kulunud ja Rannasalongi tualeti põrand tahab vahetamist.

Peeter Kard lubas hakata menüüsse uusi roogi juurutama ja "õnne 13" ball on tulekul. Vahel panen ise ka rulluisud alla ja sõidan Rannapargis.

Küllo Arjakas, poliitik:

Puhkan koos perega, aga ilmad pole teab mis head olnud. Väikeste lastega kusagile vihma kätte kämpingusse ei lähe. Põhiliselt on meie puhkusekohad ikka Eestimaal - Pärnu, Läänemaa ja saared. Saartele plaanisime kohe kindlasti minna. Aga päevavari, mille me omale rõdule päikese kaitseks ostsime, oli küll mõttetu kulutus, nagu ka abikaasa varutud päevituskreemid.