PILLE LIIMAL

Tallinna Lasnamäe mehaanikakool avas reedel pidulikult täiend- ja ümberõppekeskuse, mille kogemustele toetudes on võimalik täiskasvanute kutseharidust arendada Eesti teisteski õppeasutustes.

Varem vaid vene põhikoolilõpetajaile ametit ja keskharidust andnud kutsekool laiendas oma tegevust rootsi täienduskoolitajate toetusel. Reedel mehaanikakoolis peetud seminariga lõppes kolm aastat kestnud Rootsi-Eesti koostööprojekt arendamaks Eestis täiskasvanute täiend- ja ümberõppe süsteemi. Peale Lasnamäe mehaanikakooli tegi pilootprojektis kaasa ka Kuressaare ametikool.

Rootsi tööturuministeeriumi ülesandel vedas projekti Rootsi täiskasvanute koolituse organisatsioon AMU International eesotsas väliseestlasest spetsialisti John Leesiga. Rootsi riik toetas projekti kahe miljoni Rootsi krooniga.

Tallinna Lasnamäe mehaanikakoolis avati projekti käigus täiskasvanuile neli hõiveala: keevitaja, autolukksepp-elektrik, elektrik-automaatik, kinnisvara hooldaja. õppetöö on nii eesti kui ka vene keeles.

Viimane eriala on Eestis ainulaadne - koolitatakse inimesi, kes tunnevad ehitus- ja remonditöid, oskavad hooldada kütte- ja veesüsteeme, teha sanitaar- ja elektritöid. Nende töökohana nähakse eeskätt loodavaid elamu- ja korteriühistuid.

"Kõik õppeklassid ja töökojad on varustatud moodsate õppevahendite ja tehnikaga, mis peaks tööandjas tekitama usaldust, et väljaõppinu kutseoskused vastavad tänapäeva nõudmistele," hindas projektijuht John Leesi.

Enamiku vajalikust varustusest, ka arvutitest, kogus ja saatis Eestisse AMU International.

Teoreetiline õppematerjal on tõlgitud rootsi keelest. Rootsi spetsialistide juhendamisel on välja töötatud ja kasutusele võetud mitmed uued õppekavad, rootslased õpetasid ka abina saadud tehnikat kasutama. Samuti aitas AMU International ette valmistada vene kutsekooli õpetajaid ja täiendavalt palgatud õpetajaid tööks täiskasvanutega.

Täiskasvanute koolituse osakond peab end ise majandama. Kursusi on müüdud juba alates veebruarist. Teenitud rahast makstakse palka, ostetakse vajalikku tehnikat ja õppematerjale.

Projektijuhi John Leesi sõnul on oluline, et Lasnamäe mehaanikakoolis loodud täiskasvanute täiend- ja ümberõppekeskus ei jääks ainult ühe kutsekooli õlule. Sestap hakkab täiend- ja ümberõppe koordineerimise eest vastutama riiklik kvalifikatsioonikeskus.

Kutsehariduse ning täiskasvanute täiend- ja ümberõppe arengule loodetakse tuge valitsuses möödunud nädalal heakskiidu leidnud riikliku kvalifikatsioonisüsteemi põhimõtetest.