•• Eesti Päevalehes (26.10) ilmunud artiklis  “Eesti suveniir peab matrjosˇkaga viimast võitlust” on mitmeid sõnumeid, mille suhtes peaksime olema ettevaatlikumad. Artikkel käsitleb kõigest üht Tallinna vanalinnas asuvat poodi. Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidul (ERKL) ei ole kahjuks artiklis nimetatud poega mingeid kontakte.

Kvaliteetset Eesti käsitööd ja disaini müüvaid pindu on märkimisväärselt enam. Tallinna vanalinnas on kaks Eesti rahvuslikku käsitööd, kaasa arvatud disainitud meeneid propageerivat keskust – Eesti Käsitöö Maja ning Platsiveere Meistrid (Pikk 22 ja 15). Lisaks sellele on hulgaliselt ehedat Eesti kunsti ja käsitööd müüvaid poode-meistrikodasid, näiteks Meistrite hoov või Katariina Gild Vene tänaval.

ERKL koostöös Tallinna kesklinna valitsusega koostas sel kevadel turistidele jagatava kaardi, kus olid peal ehedat Eesti käsitööd müüvad poed vanalinnas. Lisaks toimuvad mitmed rahvuslikud laadad (jüripäeva  laat, Eesti rahvakunsti ja käsitöö laat, Keskaja turg), mis pakuvad ehedat ja arenevat Eesti käsitöö kvaliteetkaupa. Suurim pakkumine, kuhu tuleb ligi 300 käsitöömeistrit üle Eesti, on väljas mardilaadal, mis toimub 8.–11. novembrini Saku suurhallis.

Jagame täielikult artiklis väljendatud muret matrjosˇkakaubanduse pärast Tallinna vanalinnas, kuid tahtsime teada anda ka positiivsetest arengutest. Eesti käsitöö ei sure välja, vastupidi, käsitööle ennustatakse tööstuskaupadest tüdinud inimeste taustal suurt tulevikku. Head eheda äratundmist!

Liivi Soova,

Leen Jõesoo,

Kristel Kalda,

Eesti rahvakunsti ja käsitöö liit