Raamatupidaja Elle käib alati koos pojaga puhkamas. "Mis vanemad need on, kes oma lapse maha jätavad," on ta sapine. "Enam ei ole lapsega reisides vaja millegi pärast muretseda - eriti kui sul raha on."

Elle on märganud, et lapsed koju jätnud reisikaaslased ohkavad: seda kõike oleks mu laps pidanud nägema!

Reisile minnes võtab ta kaasa vaid kõige vajalikuma kraami: hambaharja ja -pasta, shampooni, käteräti, vahetuspesu, head jalanõud ja igaks juhuks ühe esindusliku riietuseseme. "Sageli pole nendest pooligi vaja, sest kui elad hotellis, siis on seal juba kõik olemas," tõdeb ta.

Eelmisel aastal käis Elle pojaga Ungaris veinikeldris. "Lastel oli seal lõbus," meenutab naine. "Kelder oli mäe sees. Toit oli rootsi laual ja lastele toodi kannudega fantat lauale."

Mänedzher Villu leiab, et ka kõige hõivatum pereisa peab laste ja naise seltsis puhkamiseks aega leidma. "Ema ja laps on üks. Juba sellepärast tuleb naise eest hoolt kanda," leiab ta. "Räägitakse, et oma naist tuleb kohelda nagu head autot. Hoolitsed, ostad uusi vidinaid, siis on ta särav ning saad alati temale loota. Kui naine on õnnelik, on sul ka lapsega muresid vähem."

Et Villu hoolitseb oma naise eest hästi, ei tea ta reisikohvri täitmisest suurt midagi rääkida. "Endale lasen kaasa panna kõige mugavamad riided ja jalanõud, et saaks golfi mängida või rattaga sõita," ütleb ta. "Lapse asjade kokkupanek on rohkem naise rida."

Usaldab reisibürood

Villu valib perepuhkuse reisi alati reisibüroo kaudu, sest siis saab kõikvõimalikud reisipaketid odavamalt ja mugavamalt kätte. "Reisifirmad oskavad soovitada perekondadele kõige sobivamat hotelli, ekskursioone ning tutvustavad kultuurisündmusi," räägib ta. ""Metsikult" läheks reis kallimaks ja palju huvitavat jääks nägemata."

Hambaarst Sirje pere saabus hiljuti Soome-reisilt. "Mehega oleme käinud kahekesi Kreekas," räägib Sirje. "Jätsime siis lapsed vanaema juurde. Kartsime, et kuumus võib lapsed rahutuks ja jonnakaks muuta, siis ei oleks reisimise rõõmust midagi alles jäänud."

Lastega puhkuseks valiti sarnase kliimaga Soomemaa. Sirje sõnul leidis iga pereliige midagi meeldejäävat. "Muumibuss läks otse hotelli eest, nad said vana auriku Ukko Pekkaga sõita ning laste diskol tantsida," räägib ta.

Järgmine kord ei kavatse Sirje soojale maale minnes enam lapsi maha jätta. "Kodus ootavatele lastele kaasa toodud meened rõõmustavad neid muidugi. Kuid see pole võrreldav elamusega, mille nad saavad kaasas olles," tõdeb Sirje.

Psühholoog Maret puhkab lastega juba neljandat aastat Pärnus sanatooriumis. Sanatooriumikohad on ta juba talvekuudel kinni pannud, et neist mitte ilma jääda. "Paremat tervise taastamise võimalust ma ei tea," tunnistab ta. "Ravi, massaazh ja tervislik toit on stressi vastu parimad."

Pärnus romantikat otsimas

Lastega reisimine ei ole koormav. "Ma ei pea isegi plaastrikarpi kaasa võtma. Meie reisid on alati hästi läinud, lapsed pole kunagi tohterdamist vajanud."

ükskord läks plaastrit siiski vaja, sest nende koer oli käpa kusagil katki teinud.

Maret ei ihka sugugi välismaale: "Pärnu on ilus ja puhas linn. Sealt saan energiat ja lapsed saavad lahedalt joosta, rannamõnusid nautida ja rulluisutada."

"Muuli soojadel kividel paljajalu kõndida ja vaadata kuidas päike merre loojub - see on tõeline elamus," leiab Maret. Oma lapsepõlve-romantikat tahab ta nüüd lastega jagada.

KRISTEL KIRSS