Ainult et Edgaril pole vaja oma võimalike tunnistajatega kokku saada. Nii tema kui enamik teda teadjaid inimesi on ausad ja neil pole vaja keerutada. Nagu 5. juuli Kesknädalas avaldatud kahekümne tunnistaja ütlustest selgub, pole ükski neist Savisaare aadressil midagi negatiivset öelnud ja enamik neist suhtub kahtlusalusesse hästi. Miks oleks tarvis neid mõjutada? Küll torkab silma, et nii mõnigi küsimus on esitatud asjatundmatult ja selge eesmärgiga tunnistajat segadusse ajada. Näiteks esitati abilinnapea Eha Võrgule küsimus: Miks otsustas linn sõlmida Estkompex-rendilepingu ilma konkursita? Vastus: Rendilepingu pikendamise korral ei korraldata uut konkurssi...

Tundub, et tunnistuste avalikustamine Savisaare poolt ehk tema tungimine kohtumõistjate mängumaale juristidele ei meeldinud. „Praegu on tunnistajate ütlused avaldatud ja loodud reaalne võimalus oma ütlusi viia kooskõlla teiste omadega," nurises juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus kolmapäevases Postimehes. Paraku jättis ta ütlemata, kelle kasuks tunnistajad oma ütlusi teiste omadega kooskõlla võiksid viia. Kas Savisaare kasuks? Evestus selgitas, et tunnistuste avalikustamine on olnud ausat õigumõistmist kahjustav. Et aga kahtlustataval oli seaduslik õigus tunnistusi avalikuks teha ja seaduse järgi käitumine ei tohiks õigusmõistmist kahjustada, juhtivprokurör lugejaile ei selgitanud.

Vandeadvokaat Oliver Nääs ütles kolmapäeval Postimehele, et seni pole ilmnenud ohtu, et Savisaar tunnistajaid mõjutaks ja ühes sellega puudub alus linnapea edasiseks ametist kõrvaldamiseks. "Kõik Tallinna Linnavalitsuse ametnikest tunnistajad on ütlused kaitsepolitseile andnud ja need ei ole Savisaare süüd tõendavad ega oma kriminaalasjas olulist või määravat tähtsust," rääkis ta ja lisas, et ametist kõrvaldamine hakkab käesoleval juhul võtma karistuse ilminguid ning menetlusest endast on saamas omamoodi karistus. Järgmine kord võib advokaat nõuda Savisaare ennistamist alles nelja kuu pärast. Nääs arvas, et ka selle ajaga kohtuistungini ei jõuta ja Savisaare saaga jätkub.

Võin kinnitada, et kahtlusaluse kaitsja seisukoht on levimas ka rahva seas. Tegin koos Savisaarega nädala alguses kaasa pikema ringsõidu mööda Lõuna-Eestit ja võin kinnitada, et Võru, Rõngu ja Valga kohtumiste täissaalid tundsid ametist kõrvaldatud Tallinna linnapeale lihtsalt kaasa. Võimatu on inimestele seletada, miks hoitakse töövõimelist meest tema kabinetist, kuhu rahvas ta valis, juba kümnendat kuud eemal. Milles on tema süü, kui süüdistust pole esitatatud? Kas talle tahetakse meie kaitsmise eest kätte maksta? Selliseid küsimusi tuli läbisegi igas saalis. Võib liialdamata öelda, et selline kohtupidamine, milline juhtivale opositsioonipoliitikule osaks saanud, Eesti õigussüsteemi ei kaunista. „Eks see jama kesta kuni järgmiste valimisteni ja siis vaibub," hindas eile olukorda üks Delfi kommentaator. Vägisi jääb mulje, et tegemist on Savisaare kui eestlaste ühe andekama poliitiku mängust välja tõrjumisega. Veel rohkemgi. Käib tema füüsiline hävitamine. Päevast päeva meedias jätkuva hurjutamise kampaania käigus murdub lõpuks ka kõige tugevam. Savisaare kohta võib iga soovija kirjutada, mida aga sülg suhu toob. Seda õigust kasutab ka osa keskerakondlasi ja endisi sõpru. Ei mäleta mina, et viimastel aastatel ka mõni hea sõna tema kohta öeldud on. Kui aga kirjeldada, mida linnapea nende aastatega ära teinud, siis ei jätkuks kiitvaid sõnu.

Rahvasaadikuna maal ringi sõites ei suuda inimestele seletada, miks Savisaar neile tasuta bussisõitu pole teinud, miks on Tallinnas arstirohud odavamad, miks pealinnalt võib üürikorteri saada, aga valdades mitte, miks maksab Edgar oma eakaile suuremat toetust, kui mujal seda tehakse? Valga kultuurikeskuses toimunud kohtumisel esitasin publikule küsimuse, kes Tallinna ehk Savisaare televisiooni vaatab? Saalis tõusis kätemeri! Muidugi tuleb selline mees, kes valimistel ligi 40 000 häält võtab, konkurentsist välja lüüa. Surm teda ei võtnud, kuid elavad võivad tema tahte murda!