2. Eestlased ei astu enam erakonda. Ku SDE, IRL ja Reformierakond on endale ahnitsenud valimiste eel nii eesti kui vene juurtega uusliikimeid, siis Keskerakonnaga ei ole liitunud mitte kedagi, kelle nimi ületaks ka uudiskünnise. Tõsi, on Rene Toomse, aga pole selge, kas tema puhul domineerib Keskerakonna-armastus või trots teiste partede vastu.

3. Venelased domineerivad nimekirjade koostamisel. On selge, et Euroopa Parlamendi valimised näitasid selgelt erakonna valijaskonda ja suunda uute nimekirjade koostamiseks. Kuigi Keskerakonna nimekirjade koostamisest on avalikult kõige vähem teada, siis välja lekkinud info näitab, et venelaste positsioonid on märkimisväärselt paranenud. Kusjuures eurovalimiste tulemused lõid suure hoobi Savisaare positsiooni ka venekeelsete valijate silmis.

4. Venemaa käitumist ei kritiseerita. Me kõik mäletame, kuidas Keskerakond ei võtnudki ametlikku joont enne Euroopa Liiduga liitumise referendumit. Samamoodi on praegu, kui nii erakond tervikuna kui nende võtmetegelased ei ole üheselt, selgelt ja arusaadavalt andnud hinnangut Venemaa tegevusele Ukrainas (ja ambitsioonide kohta mujal). Kumab hirm, et kui Kremli käitumist kritiseerida, pahandab kodumaine ja vene keelt kõnelev elektoraat.

5. PBKst saadete ostmine. Tallinnal jääb väheks Tallinna TVst, sest seda keegi ei vaata ja selleks ostatakse eetrit Kremli kontrolli all olevast PBKst, kus nii enne kui pärast Tallinna (valimis)saateid domineerivad seisukohad, mis ei erine Yana Toomi, Vladimir Velmani või Edgar Savisaare omadest.

6. Savisaar ei osale siseriiklikus debatis. Kas keegi on näinud või kuulnud, et Keskerakonna esimees lööks kaasa siseriiklikus debatis? Ta kõne erakonna volikogus Sillamäel oli kantud Euroopa arvustamisest ja koduste konkurentide vahele vaenu külvamisest. Sisulises debatis pole teda kuulda, kuigi talle on selleks tribüüni pakutud. Ta kõige selgemad seisukohad on edastatud Tallinna poliitilises linnameedias, mis on sõjakad ega vaata ettepoole.

7. Üha enam Eesti-vaenulikud. Kõige kurvem on Keskerakonna puhul see, et nende seisukohtades on liiga palju ja traagiliselt selget Eesti vaenulikkust ja Euroopa eitamist. Näib, et neile meeldib, kui Eestil läheb halvasti, sest Velmani ja Toomi sõnavõtud on kantud vabale Eestile ärategemisest.