Estonia vanemmehaaniku Lembit Leigeri abikaasa Kairi Leigerit on kolm hukust möödunud aastat niivõrd karastanud, et Andi Meistri "Lõpetamata logiraamat" ei kisu tema valusaid haavu lahti.

Nõmmel vanematekodus elav Kairi Leiger ütles, et loeb kõike, mida Estoniast kirjutatakse, sest nii võib leida uusi fakte, mis tasuvad uurimist. "Mingit piina need kirjutised ei valmista," kinnitas Kairi Leiger, kelle silmad katastroofi meenutades sageli veekalkvele läksid.

Estonia vanemmehaaniku abikaasa usub, et mees on kuskil elus, kuid ta ei looda eriti, et ta kunagi koju tagasi saab tulla. "Mul on lihtsam uskuda, et ta on elus, mitte merepõhjas."

Lembit Leiger oli üks kaheksast Estonia laevapere liikmest, kes oli esialgu päästetute nimekirjades, kuid jäi hiljem ikkagi kadunuks.

Ei ole ühegi pääsenu tunnistust selle kohta, et Lembit Leigerit oleks õnnetuse ajal laevas, meres või hiljem kuskil mujal nähtud. Perekonnale kinnitas Rootsi politseinik Hans Strindlund arvutiinfole toetudes telefonitsi aga veel 18. oktoobril, et Lembit Leiger on päästetud ning lahkunud ühest Rootsi haiglast, kus ta viibis 24 tundi.

Rootsis elavale eestlannale Leela Männikule öeldi Rootsi politseist juba 28. septembril, et Leiger on pääsenud ning viibib reieluumurru ja külmumise nähtudega ühes Rootsi haiglas ja on viletsas seisus.

Rootsi politseinik kinnitas pääsemist

30. septembril kinnitas Strindlund Leigeritele telefonitsi, et neil ei jää muud üle, kui oodata, mil ta ise kodustega ühendust võtab.

"Teistest allikatest on selgunud, et abikaasa oli Huddinge haiglas, kuigi hiljem pole sealt leitud sellele ühtegi tõestust," rääkis Kairi Leiger. "Ma ei saa aru, kuidas sai ta raskes seisundis 24 tundi pärast haiglasse saabumist sealt ise lahkuda. See paneb mu arvama, et ta viidi sealt minema," rääkis abikaasa. Ametlikult on ta surnuks tunnistatud vanemmehaaniku lesk.

1. oktoobril edastas kapten Moik Leigeritele telefonitsi Rootsist saadud info, et vanemmehaanik peaks olema teel koju.

"Küsisime Tallinna meremeeste haiglast täpsemalt, kuid kohe ei teatud sealt tema kohta midagi öelda. Veidi hiljem helistati meile, et abikaasa on teel Rootsist koju," meenutas Kairi Leiger. Sel päeval tuli üle mere vaid ametlik SAS-i lennuk, mille vastas perekond asjatult käis.

Veel sama aasta 6. detsembril näidati Kairi Leigerile Eesti Rootsi saatkonnas paberit, kus Lembit Leigeri nime taga oli OK, mis tähendas pääsemist.

"Miks pole seesama Rootsi politseinik, kes tema pääsemisest mitmel korral teatas, hiljem vabandanud ja öelnud, et see oli vale?"

Kairi Leiger ei usu eriti, et päästetud ja jälle kadunud laevapere liikmete omaste küsimustele kunagi vastuseid antakse. "Kui keegi suudaks meile selgeks teha, mismoodi need kaheksa ja isegi veel paar-kolm inimest pääsenute nimekirja said? Pääsenud on rääkinud, et nimede kirjapanekul arvestati vaid seda, kui nad ise ütlesid oma nime," rääkis Kairi Leiger. Ta tõstis paksust kirjade ja ajaleheväljalõigete mapist välja järjest uusi pabereid ning esitas küsimuse: miks kirjutatakse siin nii ja siin nii?

"Mida on komisjon kolm aastat uurinud? Selle ajaga on inimestele õnnetuse põhjustena pähe taotud kolm asja: tormine meri, halb konstruktsioon ja väsinud raud. Sellest saame ilusa kompaktse asja, aga mul on tunne, et seal oli veel midagi," arutles Leiger ja tõdes, et kui kõik peab saladuseks jääma, siis see ka ilmselt jääb.

Kairi Leiger ei süüdista Andi Meistrit

Selles, et endine Estonia hukku uuriva komisjoni esimees Andi Meister on nüüd kirjutanud oletusi ja küsimusi täis raamatu, ei näinud Kairi Leiger midagi halba. Isiklikult pole Leigerid Meistriga kohtunud ega rääkinud.

"Ta oli komisjoni esimees, kui meie talle kirjutasime ja tema vastus oli tollal mittemidagiütlev. Seal ta mainis, et nii palju kui ta on dokumente uurinud, ei ole keegi minu abikaasat näinud," rääkis Leiger. Ta mõistab, et komisjoni esimehena pidi Meister oma ütlemistes vaoshoitum olema, kui nüüd kodanikuna.

"Kes teda nüüd kirub, et ta selle raamatuga püüab raha teha, on iseasi. Selge on, et Meister on materjalidega tutvunud, ta on materjalide sees olnud ja tal on kahtlus hinges. Ju ta tundis, et ei saa lõppdokumendile oma allkirja anda ning sellepärast komisjoni esimehe kohalt tagasi astuski," sõnas Leiger.

"Nüüd on Meistri kohta öeldud, et ta püüab end puhtaks pesta. Eesti pool võiks selle asemel hoopis Soome ja Rootsi poole kivi visata. Meil polnud selliseid suuri katastroofe olnud, miks siis Soome ja Rootsi pool ei andnud nõu, kui tuukrid hakkasid alla minema, mida seal kindlasti uurima peaks. Milleks hiljem mustata, et komisjoni esimees ei nõudnud seda või teist," arvas Leiger.

ANNELI AMMAS