Ebaseaduslike töövahenditega IT-koolitaja saab pakkuda oluliselt madalamat hinda. Ausate töövahendite hankimine muudab koolituse hinna tahes tahtmata märgatavalt kallimaks, kui see on illegaalse tarkvaraga koolitaja võimuses.

Õnneks on töötukassa, kes on üks suuremaid erakoolitajate ja avalike koolitusasutuste (näiteks kutse-, kõrg- ja ülikoolid) koolituste eest tasujaid, probleemist teadlik ning teeb koostööd ka Eesti äritarkvara liiduga, et olukorda lahendada. Näiteks uued isikustatud koolituskaardi (ehk teisisõnu töötute töölesaamise lihtsustamiseks mõeldud koolitusteenuse pakkujate kvalifitseerimiskonkursi) tingimused, mis käsitlevad intellektuaalomandi kasutamist koolitustel, on eelmistest tingimustest märksa konkreetsemad.

Valige hoolikalt

Siiski soovitame olukorras, kus koolitusturul leidub tarkvara väärkasutavaid koolitajaid, olla hoolikad ka koolitusteenuste kasutajatel endil. Kokkuvõttes ei ole ju inimeste eesmärgiks koolitustel lihtsalt käimine, vaid võimalikult kiire täiend-/ümberõpe ja tööle saamine uute oskuste omandamise kaudu. Ebaausad töövõtted, ebaseaduslikud töövahendid ja ebaaus suhtumine koolituste korraldamisse ei saa garanteerida kvaliteetset koolitust. Aus, ehkki „ohustatud liigi” staatuses olev koolitaja näitab juba oma suhtumisega töösse ja töövahenditesse õiget eeskuju koolitatavale ning on oma õpetuse kvaliteedi eest väljas.

Mart Kilumets,

Eesti äritarkvara liidu juht