Vallo Toomet väidab 17. detsembri Eesti Päevalehe majanduskülje pealkirjas kategooriliselt, et maksustamine tõstab Tallinnas vee hinda. Loos ainsana intervjueeritud Tallinna Vee juht Bob Gallienne ütleb Toometi väite kinnituseks vaid, et hinnatõusu põhjusena võib kõne alla tulla hiljuti kehtima hakanud dividendide maksustamine, mille kohaselt hakatakse maksustama ka linna dividende.

Tegelikult saab Tallinna Vee dividendide maksustamisest isegi hüpoteetiliselt rääkida alles 2004. aasta keskpaigast, s.o 2003. aasta majandusaruannete kinnitamisel. Sedagi vaid siis, kui ettevõte on üldse kasumit saanud ning omanikud otsustavad selle dividendidena välja võtta.

Näiteks 2002. aastal võeti 2001. aasta dividendidena ettevõttest välja 131,8 miljonit krooni, linnakassasse laekus sellest erakordselt 65 miljonit krooni. Dividendimäär, millest võiksid 2003. aastal omanikud üksnes unistada, on suurusjärgu võrra väiksem. Nii väike, et isegi juhul, kui seda raha ei otsustata ettevõttesse jätta, ei saa dividendide maksumäär ettevõtte käivet arvestades põhjustada protsendist suuremat veehinna tõusu.

Seegi oletus nullilähedasest hinnatõusust põhineb aga eeldusel, et dividendide maksustamine kehtib ka 2004. aastal. Peagi toimuvad riigikogu valimised ning arvestades maksuteemaliste debattide tihedust alanud valimiskampaanias on täna kindlasti vara väita, et dividendide maksustamises muutusi ei tule.

Vladimir Panov, Tallinna abilinnapea, Keskerakond

Kiviõli elanikud arstiabist ilma?

Pöördun Eesti Päevalehe poole suure murega. Arvan, et see ei ole ainult minu, vaid terve linna mure. Oleme kuulnud, et 2003. aasta alguses suletakse Kiviõli haigla.

Haigla ruumidesse jäävad tööle ainult õed ja perearst. Perearst töötab päevas 8 tundi (hommikuti), aga kust saab haigestunud inimene abi õhtuti? Kogu linnas liigub ringi ju ainult üks kiirabiauto velskriga. Aga kui tekib hädaolukord, mida siis teha, kui kiirabiauto on parajasti väljasõidul? Oodata ja loota, kas kiirabiauto jõuab õigel ajal või jätta eluga hüvasti?

Siiani oli Kiviõli haiglas võimalus pöörduda valvearsti poole, kes töötas ööpäevaringselt. Aga nüüd? Mõeldes nüüd lastele ja vanuritele, kes haigestuvad teistest sagedamini, pole neil kiiret abi saada kusagilt.

Lähim haigla on aga Purus, kuhu jõuda on ka probleem. Ühe kiirabiauto sagedase hõivatuse tõttu tuleb inimesel endal leida transport, millega haige ära viia. Aga kui haige on üksikinimene, kes siis tema eest hoolitseb?

Kas 17 000 elanikuga Kiviõli linna elanikel ei olegi õigust saada häda korral korralikku arstiabi? Sotsiaalmaksust maksame ravikindlustusele korralikult raha ju me kõik – vastutasuks tahaksime olla kindlad, et kui haigus käes, siis kantakse meie eest ka hoolt, mitte ei jäeta saatuse hooleks. Ja et kantaks hoolt nii päeval kui ka öösel.

Lõpetuseks neile, kes on teinud sellise otsuse: enne mõelge, sest ka Kiviõli linnas elavad inimesed, kes tahavad end haigestumise korral turvaliselt tunda.

Ester Sizova, Kiviõli