Jahmatav oli lugeda, et Tallinnas külmus talvel üle 200 inimese surnuks. Olgu kodutuks jäämise põhjused mis tahes, mingid öömajad peaksid ühes Euroopa riigi pealinnas olema, kus inimesed saaksid süüa ja katuse alla.

Töötu abiraha peaks aga tagama töötule minimaalse toiteväärtusega toidu, seega peaks see olema suurem kui on praegu. Selleks saaks vahendeid luksuskaupade aktsiisimaksude suurendamise teel. Tulumaksu aga võiks tõsta 28 või 30%-ni sotsiaalsfääri arendamise heaks. Üle 30%-ne üksikisiku tulumaks oleks juba liiga suur.

Samas olen progresseeruva tulumaksu vastu, sest see hävitaks inimese vabaduse rikastuda. Ent ligimesearmastusest peaksid sotsiaalmajad ja veidi suurem töötu abiraha küll Eestis olemas olema.

Janek Konsap

Tõke pumba juures olijate ees

Eurohääletuse eel massiteabevahendites tõusnud kaagutamine sarnaneb parlamendivalimiste eel valijatele lubaduste andmisega. See, kes parlamenti saab ja parlamendipalka saama hakkab, ei ole kuidagi sunnitud oma valimiseelseid lubadusi täitma.

Kui praegu ütleb enamik euroliidule “Ei!”, siis tekib “pumba juures olijate” ette tõke – nad ei saa minna euroliidu ametnike kõrgepalgalistele ametikohtadele.

Selle tõkke eemaldamiseks on nad sunnitud tunduvalt vähendama pensionäride elatustaseme vahet Eestis võrreldes EL-iga. Tegelikult, mitte enam sõnades! Selles ongi kogu tulevase referendumi iva.

Ants Nali