Vabadusideoloogia prioriteet ehk liberalism muudab valitsevaks sektoriks erasektori. Monopoolse kasumi saamiseks tõstavad tööandjad pärast kapitali kontsentreerumist hinnad tasakaaluhinnast kõrgemale.

Tulemusena ei jõuta palkade summa eest kogutoodangut ära osta, tekib kaupade ülejääk ehk rahapuudus ja tootmist tuleb vähendada. Osa töötegijaid satub värava taha. Tööpuudusest saab kuritegevuse põhiallikas.

Võrdsusideoloogia prioriteet ehk sotsialism muudab valitsevaks sektoriks riikliku sektori. Monopoolse kasumi saamiseks langetavad töötegijad pärast kapitali kontsentreerumist hinnad tasakaaluhindadest madalamale. Tulemusena ei jõuta kaupu toota kogu palgaraha ärakulutamiseks, tekivad kaubapuudus ja tööjõupuudus.

Majandus peab olema kahesektoriline: üks pool era- ja teine riigisektor. Konvergents välistab lõppkokkuvõttes nii tööpuuduse kui ka tööjõupuuduse ja vähendab tunduvalt kuritegevust. Töömotivatsioon on maksimaalne. Oluliselt väheneb ka kodanike sissetulekute erinevus, kuid see ei tähenda võrdsustamist.

Enn Pakri, Isamaaliidu liige, Tallinn

Müstiline Venemaa

Ei ole vaid eestlased need, kes Venemaad müstifitseerivad (vt Karmo Tüür “Eriline Venemaa”, EPL 27.4.). Euroopa Suured Sõnameistrid on asetanud end ise minu silmis narkosõltlasest venna rolli. Müstiline Venemaa sunnib ehk nii mõndagi Euroopa suurkuju ajustimulaatoreid tarbima. Vene andekas filmilooming, mis lõi tugeva kontrasti nn Western kultuuri ratsionaalsuse taustale. Siberi Rasputin Imperaatori magamistoas, Lenini vari Vene Impeeriumi kohal. See kõik on loonud lääne inimeses mingi poolsatanistliku, müstilise ettekujutuse vene inimesest.

Samas ei ole nõiaringist pääsu – näiline heaolu nõuab aina uusi ja uusi ohvreid. Venelased ei ole lollid, nad on lihtsalt venelased. Seda tuleb Euroopal mõista mida varem, seda parem. Venemaa ei ole rohkem eriline, müstiline riik kui näiteks USA.

Ain Pajumäe

Prostitutsioon oli, on ja jääb

Ei ole uudis, et Eestis on lõbumaju. Seksiäri ajajad küll maskeerivad neid – nendest tehakse restorane, hotelle, klubisid ja massaažisalonge. Vanasti mindi lõbumajja napsipudeli ja sakummiga, nüüd aga vähemalt 800 krooniga.

Kurb on tõdeda, et selle tegevusega on esikohale kerkinud suguhaigused. Kas tasub prostituudiga seks end ära, kui sellest võib saada haiguslugu? Muidugi mitte. Kuid lõpuks on see iga inimese isiklik asi. Mina arvan, et kui meesterahvas leiab selleks vajaduse, siis miks ta ei võiks lõbumajja minna?

Aleksander Kõrgesaar, Jõgevamaalt Vaiatu külast

Eestlase pass jäägu siniseks

Üks minu ettepanekutest on, et Euroopa Liidus meie pass jääks siniseks. Praegu on nii, et passi värv on liikmesriikides ühtne ehk bordoopunane. Ei, punane on ilus värv, aga me oleme juba punast passi käes hoidnud. Sümbolite tähtsust ei saa alahinnata.

Euroopa Liidu kodaniku passi ühtne vorm on sätestatud Euroopa Liidu nõukogu 23. juuni 1981. aasta otsusega. Nimetatud otsus reguleerib passi formaati (dokumendi mõõtmed, lehekülgede arv, kasutatavad andmed ja nende formaat) ning kujundust (andmete paigutus, kaante värv). Seoses uute liituvate riikidega läheb antud otsus niikuinii täiendamisele, sest passis olev vajalik informatsioon peab olema esitatud kõikide liikmesriikide ametlikes keeltes. Tahan, et seda otsust muudetaks nii, et jäetaks lahtiseks värvivalik.

Mina arvan, et sellisel kujul poleks passi enam üldse vaja. Kindlasti on eurooplastel õppida Eestilt infotehnoloogia rakenduste osas. Näiteks ID-kaart suudaks ideaalselt asendada kõiki passi toiminguid. Ka viisa asemel võiks olla kirje andmebaasis, mitte mingi turvaelementidega kleeps.

Heaks näiteks on siinkohal Austraalia e-viisa süsteem, mille abil alates 1. juulist ka Eesti kodanikud lihtsasti viisat taotleda saavad.

Silver Meikar, riigikogu liige, Reformierakond