Juhuslik kõrvalepõige Eesti–Läti piirile Mõisakülas pani ikka hämmelduma küll, sest lugesime kenasti korras piiritähiselt kolmes keeles: “Eesti piir. Estonskaja granitsa. Estonian Border.” Kas tõesti oodatakse just siin, mitusada kilomeetrit Venemaast eemal, venelaste ja mitte lätlaste tulekut üle piiri? Selle üle mõtiskledes tuli meelde hiljutine sõnum, et koprad olla “maha võtnud” suurema osa Eesti–Läti piiritulpadest ja vähemalt meile sai süüdlaste päritolu silmapilkselt selgeks – mõistagi tegid seda Läti koprad, kes ju ei saanud aru, mis tulpadele on kirjutatud! Enne kui Läti koprad vastutusele võetakse, tahaks siiski teada saada Eesti välisministeeriumi, piiri-ja keeleameti arvamust Eesti–Läti piiril kasutatavatest keeltest.

Kahjuks polnud tähelepanuväärsest sildist võimalik pilti teha, sest varjualusest väljunud piirivalvurid nõudsid piiritähisest eemaldumist.

Toomas Alatalu, Tallinn

Kolm soovi kuldkalakesele

Esiteks, jätkugu meie vutikoondisel viikinglikku jaksu eeloleval karmil hilissügisel. Loetakse ju just siis tiitlivõistluse punkte ja sõprusest on asi kaugel.

Teiseks, Kaia Kanepil peaks õnnestuma 3–4 vähemalt 75 tuhande dollarilist turniiri. See tähendaks tõusu edetabelis paarikümne koha võrra ja avaks otsetee open’itele.

Kolmandaks, Erki Noolel on vaja taaskord ilusa teivashüppe kõrvale paigutada normaalne (7.80) kaugushüpe ja keskmine tõkkejooks (14.40). Pronksikoht Ateenas pole siis sugugi utoopilises kauguses!

Rein Grenberg, Pärnu

Ajalooline leping

13. juunil, motokrossi MM-etapil Valgas on Eesti motomatkajate elus ajalooline hetk. Esmakordselt Eesti motoajaloos on motomatkajaile antud õigus korraldada maailma tähtsaim motomatkakokkutulek “60. FIM Ralli, Tartu”.

Seoses sellega sõlmivad EMF, FIM ja kokkutulekut läbi viiv klubi Jõgeva MC asjakohase kolmepoolse lepingu. Kohal on rahvusvahelise liidu motomatkakomisjoni esindajad.

Urmas Kauniste, Jõgeva

Ei sõnu ega viisi

Praegu toimub Eesti ansamblite muusikas lörtsimise protsess, aga lauljaid kerkib esile nagu seeni pärast vihma. Seoses sellega on ka laulud labaseks muutunud, neil ei ole meeldivaid sõnu ega viise. Kui laulus korratakse üht sõna 9–12 korda järjest, siis selles laulus ei ole midagi meelepärast.

Suure avalikkuse ette, nagu televisiooni esinema tulles peaksid esinejatel soengud korras olema ja riietus korrektne. Paraku esinetakse solkus juustega ja katkiste pükstega, lausa põlved on paistnud välja.

Kes vähegi muusikaga kokku on puutunud, see on märganud, et mõnel mängijal on kitarr nagu malakas käes, sellega vehitakse rohkem üles-alla kui mängitakse keeltel. Kes muusikat ei oska hinnata ega kultuurselt tantsida, neile selline muusika sobib.

Jälgisin telerist ansambli Meie Mees esinemist, kuid neis saadetes oli rohkem alkoholi reklaamimist. Laulud, mida ansambel esitas, ei olnud heal tasemel. Mind sellised laulud nende kontserdile ei meelita. Isegi Jaak Joala imestas, et selline ansambel nagu Meie Mees üldse olemas on.

Tänapäeval on heal muusikalisel tasemel ansambleid veel ainult mõni üksik. Enamasti on kolm tinisevat kitarri, trummide põrin ja nende sekka hädiselt kiunuv laulja.

Heal tasemel on Suveniir ja Kukerpillid. Nende muusika on meeldiv ja mahe ja selle järgi saab suurepäraselt tantsida. Praegu ei paista silmapiiril nende kõrval teisi rahvale meeldivaid ansambleid olevat. Igaüks nokitseb küll midagi teha, aga head muusikalist taset ei saavutata. Kahju, et see nii on.

Aleksander Kõrgesaar, Torma