Olen nõus sellega, et paljud inimesed ei ole harjunud kodus oma elutegevuse jääke sorteerima (vt EPL 21.07.) – ainuüksi prügi peale mõtlemine on ju, vuih, ääretult labane, rääkimata jäätmete liigiti kogumisest.

Ent kui me tahame mugavalt ja turvaliselt elada, peame selle eest ka maksma. Ka oma tarbimisharjumuste ja käitumise muutmine on üks tasumise viise. Poodi minnes oma kandekoti kaasavõtmine oli üks nõukogude aja hea komme, mis igati taastamist väärib. Kauba valimine selle järgi, millest ja kuidas ta toodetud ja pakendatud on, peab saama lähituleviku, kui mitte tänase päeva tarbimisvalikute oluliseks osaks.

Oluline käitumisharjumuste muutus käib rahakoti kaudu. Jäätmete valikkogumine ja taaskasutamine kui keskkonnale vähem kahjulik tegevus on tarbijale lõppkokkuvõttes oluliselt soodsam kui jäätmete valikuta ladestamine prügilatesse.

Kindlasti ei saa nõustuda artikli väitega, et prügi sorteerimine tekkekohas on läbi kukkunud. Ühe negatiivse kogemuse põhjal üldistuste tegemine on ennatlik. Virisemine, et võimalusi pole loodud, on ainult vabandus, miks oma käitumist mitte muuta.

Maren Pärn, Ragn-Sells AS-i turundus- ja müügijuht

Haridusministri veider palve

On ütlemata sümpaatne, et haridus- ja teadusminister Toivo Maimets ei karda tõstatada teravaid haridusprobleeme, otsimaks neile lahendust. Küm-mekond aastat on nii koolijuhid kui õpetajad asjatult üritanud selgitada, miks riigieksamid kasu asemel kahju toovad (asjasthuvitatu võiks sirvida Õpetajate Lehte ja hariduslisti).

Senini on õpetajad jäänud hüüdjaks hääleks kõrbes ja kord käivitunud riigieksamid hoiavad endiselt elus nende tarvis loodud eksamikeskust. Just sellepärast on kummaline, et Maimets palus neilt (s.t eksamikeskuselt) hinnangut võimalusele minna ajas tagasi, kui Eesti koolides sooritati eksameid piletite järgi.

Kas on kusagil kunagi juhtunud, et üks riigiasutus ütleb, et see tuleks laiali saata? Kas kümmekond aastat kestnud ebaõnnestunud koolipraktika ei ole piisav põhjus süsteemi muutmiseks? Keda veel kui mitte õpetajaid ja koolijuhte kuulata? Ja kas tõesti on olemasolev riigieksamisüsteem lihtne ja odav?

Maie Tuulik, pedagoogikadoktor