Lummavalt hea kampaania korral võivad valimised võita kõik neli parlamendierakonda. Peaministrina võib jätkata Taavi Rõivas, selleks tõusta Sven Mikser või Juhan Parts. Kuid nende kolme kõrvale sobib just koalitsioonipartneriks Kadri Simson paremini kui Edgar Savisaar või Jüri Ratas. Savisaare puhul on risk, et ta jäetakse ka väga hea tulemuse puhul kõrvale – tehakse kambakas. Ratas ei erine Rõivasest või Mikserist ju millegi poolest – kogenud ja noor korraga, aga seda on ka teised. Simson on teisest, erinevast puust. Kasvõi välimuse ja hääletooni poolest.

Nagu näitas juba Juhan Partsi esitamine peaministrikandidaadiks – ainuüksi selle välja ütlemine tõi kaasa väga palju meediatähelepanu, mis on valmiseelsel ajal erakonna jaoks puhas kuld, et mitte öelda plaatina – väga, väga väärtuslik. Keskerakond on Kadri Simsonile teinud erakordselt head kuludevaba reklaami, isegi kui ta erakonna peaministrikandidaadiks ei saa. Kuigi pigem arvan, et ta võimalused on head.

Kuna Keskerakond võib vabalt ka valimised võita, on Simsonil sellisel juhul täiesti reaalsed võimalused peaministriks saadagi. President Toomas Hendrik Ilves peaks talle igal juhul ettepaneku tegema valitsus moodustada ning kui Keskerakond ja IRL koguks kahepeale üle poole häältest, oleks koalitsioon sündinud. Või siis on peaminister Juhan Parts ja Kadri Simson nt tema esimene asetäitja ja välisminister.

IRList ei lähe Reformi-viha välja nii pea – sedavõrd tugevalt on hülgamise tõttu sündinud solvumine sees nii ajudes kui ka kontides. Savisaare ja Partsi ühisvalitsusse on pigem võimatu uskuda. Seda ei elaks IRL üle. Partsi-Simsoni valitsus ei oleks aga emotsionaalselt sugugi nii vastuoluline kui on Reformi-Sotsiaaldemokraatide oma, mis ometi töötab ja täitsa hästi.

Kindlasti on Simsonil väga raske olla suurem häältemagnet kui Savisaar, kuid tema must töö võib viia Keskerakond riigis taas võimule. Tööhobune on Kadri kindlasti ning seda tööd on enne valimisi vaja teha pühendumuse ja innuga. Taavi Rõivast ei kujutanud aasta tagasi keegi peaministrina hästi ette, vähemalt avalikus ruumis. Nüüd kujutavad kõik. Tubli poiss! Kadri Simsoniga oleks lugu sama. Ta on tubli tüdruk!

Võita on loomulikult ka Savisaarel – see oleks väärikam mängi kui Indrek Tarandiga. Avalikkus on Kadri juba heaks kiitnud. Milline koalitsioon märtsist tegelikult jätkab, ei ole tähtis. Praegu on vaja kõigil teha kõik endast olenev, et valmistada end võimulepääsemiseks võimalikult hästi ette. Minu sisetunne ütleb, et ühel väikeparteil (kuid ma ei oska ennustada millisel) võib olla pääs parlamenti võimalik. Ja sellises pokkeris on vaja väga hästi valitud kaarte.

IRL on juba ühe kuninga maha pannud (Reinsalu), et saada kokku mastirida. Keskerakond võiks ju ka proovida. Ehk on just Keskerakond see, kes maast kõige tugevamad kaardid võtab. Savisaarele mängida meeldib.