Ühe tervitatavama muudatusena on sotsid lauale pannud tulumaksuvaba miinimumi kasvatamise 400 euroni, mille võimaliku kattena nähakse tulumaksu kasvatamist nelja protsendi võrra. Taoline muudatus suurendab oluliselt madalapalgaliste toimetulekut jättes alampalka teenivale inimesele aastas kätte ligi 600 eurot rohkem. Reformierakond on sõnanud, et tegemist on maksutõusuga, mida nemad lubada ei saa. Samas unustavad nad mainida, et tegelikult võidavad sellest kõik alla 1700 euro suurust palka saavad inimesed. Kui koalitsioonikõnelustel kaitses Reformierakond väga ettepanekut tõsta tulumaksuvaba miinimumi, siis nüüd, mil enam pole vaja positiivset kuvandit omada, tulistati sotside mõte kiirkorras alla.

Jääb arusaamatuks, kelle eest Reformierakond seisab. Aastaid ettevõtjasõbraliku erakonnana tuntud reformarid on võimul püsimise nimel oma algsetest vaadetest üsna kaugele tüürinud ning kunagisi liberaale on raske ära tunda. Ettevõtjaid on ärritatud viimatiste otsustega nagu näiteks tuhande euroste arvete deklareerimine, majutusasutuste käibemaksumäära kasvatamine, mis sisuliselt suretab meie maaturismi ning viimaseks piisaks karikas on olnud MTA võimalik õiguste laiendamine, mis võib endaga kaasa tuua ettevõtjate tagant nuhkimise. Erakond, kelle nimest võiks välja lugeda justkui suurt soovi Eesti elu reformida, on viimastel aastatel tegelenud vaid protsendipunktide mänguga, mis ei arenda meie majandust ega ka üldist heaolu. Sotsiaaldemokraatide väljakäidud idee tulumaksu kasvatamisest on aga Reformierakonna juhtklikile eriliselt vastuvõtmatu idee.

Tegelikult on ju Reformierakonna suurimateks kriitikuteks viimasel ajal olnud erakonna enda pikaajalised liikmed, kellele ei mahu pähe erakonna uus tuulelipulik suund. Kui ikka Siim Kallas sõnab, et erakond on tema liberaalsest uskumusest väga palju kaugenenud, siis tõenäoliselt nii ka on. Oma valikutes lähtutakse vaid tehnoloogide populaarsusarvutustest.

Tulles tagasi sotsiaaldemokraatide muudatusettepanekute juurde, siis on selge, et üheskoos Reformierakonnaga nad omi ideid ei realiseeri. Aga on vale arvata, et see tähendaks seda, et nende ideed on juba igavikuteed läinud. Reformierakond on küll aastaid olnud Eesti valitsuste kinnisosa, kuid see ei pea nii olema. Kui nemad ei ole võimelised vajalikke muudatusi ellu viima, siis peavad seda tegema teised. Statistikaameti rahvastikuprognoosi kohaselt väheneb seniste trendide jätkumisel Eesti rahvaarv järgmise 30 aasta jooksul negatiivse iibe ja välisrände saldo tõttu 125 000 inimese võrra. Kui me ei astu vastavaid samme, siis oleme peagi olukorras, kus antud trende ei ole enam võimalik tagasi pöörata.

Reformierakonna tavapärane tegutsemine olukorras, kus valitsuspartneritega on olud hapuks minemas, on tavaliselt tähendanud partnerite kiiret vahetamist. Ka seekord on meedias palju spekuleeritud, et Reformierakond võib Keskerakonnaga kiirkorras uue valitsuse sõlmida – tulevad ju häältega ilusti kokku. Võin isiklikust seisukohast öelda, et Keskerakond ei jookse kohe kindlasti pea ees, silmad kinni, valitsusse, kus Reformierakond saab niite tõmmata ning vaid nende arvamus loeb. Märksa mõistlikum oleks luua valitsus erakondadega, kes enne valimisi ka reaalsest muutusevajadusest rääkisid – liit Keskerakond, SDE, IRL ja Vabaerakond kõlab mulle märksa töövõimelisemana kui mistahes kooslus reformaritega.

Vaadates viimaseid erakondade reitinguid, on selge, et Eesti rahvas ei ole rahul värske valitsuse töö ja sihtidega. Vastloodud valitsuse populaarsus langes kiirelt opositsioonist tahapoole ning rahvas näeb ennekõike alternatiivi Keskerakonnast, kelle juhtfiguurid on aastaid välja käinud ideid, mis Eesti riigieelarvesse ka täiendavaid vahendeid tooksid. Ka Vabaerakonna väga kiire tõus on näidanud inimeste muutusejanu. Reformierakonnal on olnud võimalus 16 aastat Eesti tüüri juures püsida ning selle ajaga on selgeks saanud, et peale võimul püsimise, neil muid eesmärke polegi.

Kellelgi pole vaja paremliberaale, kes tegelevad vaid ettevõtjate kiusamisega ning kelle suurimaks majanduspoliitiliseks ettepanekuks on protsendipunktidega mängimine. Raha ühest taskust teise tõstes me teadupärast ennast rikkamana ei tunne, sama kehtib ka riigi puhul. Sotsiaaldemokraadid on oma muudatusettepanekutega astunud suure sammu õiges suunas. Nüüd tuleb valitud rada jätkata ning murda Reformierakonna tagurlik haare, mis takistab Eesti elu edendamist. On aeg luua liit, mis välistaks Reformierakonna.