Selle tehnoloogia omapäraks on ka asjaolu, et kasutust leiab vaid väga väike osa lõhustuvast materjalist. Selle tõttu on see tehnoloogia ka loomult raiskav. Tuumatehnoloogia arendamine ja rakendamine on aga kaks täistei erinevat asja. Rakendada saab seda, mis on täna nö tootjate riiulilt võtta. Ja võtta on jäätmerohket ning pommimaterjali tootvat tehnoloogiat.

Siiani pole tehnoloogilise kasutuse küpseks arendatud alakriitilisi reaktoreid, millised suudaksid neutronitevoos "põletada" ka näiteks tuumajäätmeid ja pommidestki järele jäänud plutooniumigi. Sellise tehnoloogia turvaliseks arendamisega võiks loomulikult tegeleda, sest meie probleemiks pole ju mitte ainult olemasolevate tuumajaamade risk vaid ka tuumajäätmete risk. Mida varem võtta kasutusse sellised tehnoloogilised lahendused seda kiiremini saaks ohutumaks muuta märkimisväärse hulga tuumajäätmeid.

Sellise jaama Eestisse rajamine on aga paratamatult küsitav. Reeglina kasutavad tuumaenergiatehnoloogiaid riigid, millistel on väga head julgeoleku ja kaitsesüsteemid ning kõrge tehnilise kultuuri tase. Meid turvavad veel järgmise paarikümne aasta jooksul NATO lennukid ja eks meie liikluskultuurgi peegelda teatud määral meie tehnilise kultuuri taset.

Leetu Balti ühistuumajaama rajamine on keeruline ärikultuuride erinevuse ning liigsete poliitiliste turbulentside tõttu. Täna kasutatava tehnoloogiaga tuumajaama rajamine Eestisse ei peaks aga just julgeolekulistel kaalutlustel kõne alla tulema.

Taastuvenergia pole mitte kordades, vaid siiski ainult mõnevõrra kallim kui täna teadaoleva tehnoloogia baasil toodetud tuumaenergia. Tuumajaamu rajatakse reeglina muude äride jaoks saadaolevast rahast märkimisväärselt madalamate laenuprotsentide ning riiklike ettevõtlustoetuste ja eksporditoetuste najal.

Akadeemik Anto Raukase väide, et tuuleenergia on kordades kallim kui tuumaenergia on selgelt meelevaldne ja toetub kallutatud allikatele. Täna kallineb tuumaenergia enam vähem sama kiirusega nagu muutub odavamaks näiteks tuulenergia muundamiseks vajalik tehnoloogia.

Uraani hind on kasutusest tulenev ja nõudmise ja pakkumise tasakaalust tulenev ehk väita, et hind ei ole väga suur probleem on samaväärne kui väita, et ma tean, mis ühe või teise kauba vabalt kaubeldav hind kindlas tulevikus on.

Ka naftavarud on Raukase enda väitel tohutud, kuid kas see mõjutab nafta hinda siis stabiilsuse või vähenemise suunas. Ei! Nafta hind on tõusnud. Esitatud väited uraani kohta on küll prohvetliku tooniga, kuid praktilise elu näidetest tulenevalt täiesti meelevaldsed.

Raukase hinnang, et tuumaenergia on iseenesest ohutu on meelevaldne, sest mida suuremaks muutub süsteemi energiatihedus, seda suuremaks muutub ka tõenäosus, et see energia võib enamjaolt muutuda entroopiaks.

Tuumaenergeetilise seadme energiatihedus on aga suurem kui muudel tehnoloogiatel. Isegi looduses evolutsiooniliselt tekkinud organismid pole iseenesest ju ohutud vaid nende ohtlikkus sõltub kontekstist, millesse nad on asetatud. Miks me peaks aga arvama, et inimese poolt loodud masin on iseenesest ohutu kui seda pole looduslik olendki.