Maret Oja (neiuna Peep) ise ei võta päevapealt ametist lahkumisi, kooselu lõpetamisi traagiliselt. "Kui mul on midagi geenides, siis on see absoluutne võimetus perekonda koos hoida," tunnistab ta.

Esimene abielu naljamees Peeter Ojaga jooksis karile just sel põhjusel. "Peeter on koduhoidja tüüp, aga mina mitte," sõnab ta. "Kuigi pulmapäeval on kombeks uskuda pikka ja kaunisse tulevikku, on see liiga naiivne. Ja mind häirivad pisiasjad, mis teevad lõpu kõigele kaunile," võtab Maret kogemuse kokku.

Maretit ei saa eriti kergesti endast välja viia. Kuid loomadega jõhkra ümberkäimise puhul on ta harjumatult tundlik. Viimasel keskkooliaastal Tartus töötas ta EPA veterinaariateaduskonnas laborandina. "Olin juures loomade organismide uurimisel ja opiriistade kätteandmisel, kuigi esialgu pidanuksin kitleid triikima," muigab Maret. Tollal tundus tüdrukule, et loomadega tegelemine on ta tulevik, kuid elu pöördus.

Tallinnas elab Maret 80-ndate algusest, kui ta lavakunstikateedrisse astus. Vahepeale jääb kuus hooaega Tartus Vanemuise teatri näitlejana, hiljem Tallinnas Estonia teatri näitlejana. "Tulin sealt päevapealt ära, põhjuseks minu ande taseme mittevastavus nõutule. Nii loovutasin auväärse koha etenduste massistseenides teistele," muigab ta.

Tartust pärit Maret ei ole tänaseni suutnud omaks võtta Tallinna, kus ta kodu on Lasnamäel. "Ma ei käi väljas, samuti satun harva kasvõi Raekoja platsile," seletab vaid konkreetset sõpruskonda tunnustav Maret.

Ometi kinnitavad erandid reeglit. "Mõned nädalad tagasi sattusin juhuslikult diskole. Mõelda - esimest korda üle 20 aasta!" imestab särasilmadega Maret isegi ööklubis käimist.

Tutvusringkond, kus Maret liigub, on kindel. Tema heade tuttavate ringi kuulub ka palju stjuardesse. Kolm ja pool aastat Estonian Airi stjuardessina oli jällegi periood, mille Maret valis päevapealt. Läbis konkursi, töötas ennast üles, reisis palju ja lõpetas lendamise samuti päevapealt. "Kord hommikul mõtlesin, et aitab. Päeval arutasin asja oma tollase abikaasa Raivo Kasega ja õhtul andsin avalduse ära," meenutab Maret.

Nüüd on Maret leidnud Eesti Raadios endale ideaalse keskkonna tegutsemiseks. "Kui mind üldse miski masendab, siis rumalad inimesed ja raadios seda kartust ei ole," selgitab ta. Nii teatripäevilt kui ka stjuardessina töötades on Maret näinud küll otsustajaid, kuid suurema mõtlemisvõimeta inimesi. "Kui stjuardess peab tegema palju kiireid otsuseid, ei pea ta eriti mõtlema, seevastu raadios saab palju ise mõelda ja suhelda mõtlevate inimestega," on Maret rahul. Lähiajal selgub, kas Mareti prooviaeg Eesti raadios on ennast õigustanud. Peagi selekteeritakse välja toimetajad, kes ise otsustavad päevase uudiste valiku ja loevad need ka eetrisse, seni teevad Maret ja tema kolm kolleegi kõiki uudistetootmise etappe kordamööda.

KIRSI KENDER