Unustage ebakindlus, tere tulemast head mõtted!

Kes mäletab veel häguselt president Kaljulaidi kahe aasta tagust esimest aastalõpuintervjuud presidendina Joonas Hellermaale või eelmise aasta lõpu intervjuud Anu Välbale, siis tänavune pühib silmist selle ebakindluse, mida toona nägime.

Arusaadav, inimene polnud varem meediaga ülemäära kokku puutunud, amet oli uus ja vastutusrikas. Kahjuks on kaamera väga aus ja näitab kristallselgelt, kui oled ebakindel.

Teiseks, hea intervjuu eelduseks on ka see, et intervjueeritaval on midagi öelda. Ja ehkki paljud president Kaljulaidi isiklikult tundvad inimesed kinnitasid, et tegemist on äärmiselt huvitava, intelligentse ning targa isikuga, jäi see kõik esimestel aastatel ebakindluse varju.

President on õppinud reegleid tundma
Isegi kui tal oli teatud küsimustes oma seisukoht, pani uus positsioon ta olukorda, kus alati tuli kaaluda, mida võid välja öelda ja mida ei tasu. Poliitikas on palju reegleid ja nende selgeks tegemine ei käi ühe öö, ühe päeva või ka ühe aastaga, isegi siis, kui Sa hästi tubli oled.

Tahaksin siinkohal tsiteerida Marju Lauristini. "Lennart Meri oli terve elu selleks valmistunud, et temast saab ükskord Eesti president." Kersti Kaljulaid ei olnud. Kuid kahe aastaga on ta ameti väga hästi selgeks saanud.

Kui varasematel aastatel on intervjueerijatel tulnud sisuliselt kivist vett välja pigistada, siis sel aastal nõjatus Priit Kuusk mugavalt toolile ja lasi lihtsalt presidendil särada. Kuidas hindab Karell Priit Kuuse sooritust presidendi intervjuueerijana, sellest loe juba lähemalt SIIT.