Siis ei lajatata enam konkreetsele isikule, vaid kõigile, kes ette jäävad. Tundub, et Margus Tsahkna astus Mart Helmet Putini "kasulikuks idioodiks" nimetades viimasele päris konnasilma peale, igal juhul läks Helme sedavõrd endast välja, et pühendas suure osa vastusest mitte Tsahkna, vaid allakirjutanu personaalküsimuse arutamisele. Mille eest olen tänulik, sest kuidas muidu elevust praegustesse lõputult palavatesse päevadesse tuua.

Mart Helme süüdistuslaviinile ma siiski vastama ei hakka, sest Helme näol on tegemist patoloogilise valetajaga, kes eitab isegi seda, mida ise ütelnud on, mistõttu hakkan parem kohe kirjutama Mart Helmele "Seletuskirja minu poolt Eesti riigile tehtud kahjust", millele peaksin selleks, et kõik ausalt ära rääkida lisama seletuskirja "Miks ma ei oska nimetada Mart Helme ühtegi teenet Eesti riigi ees?", sest Moskvas saadikuna Eestile kaela määritud vigast piirilepet ei oskaks küll mingiks teeneks pidada.

Kuid nüüd "kasulikest idiootidest". Mart Helme tundub selle tähendust mitte teadvat. Tuleksin talle appi. Teatmeteoste kohaselt on "kasulik idioot" inimene, kes viib enesele teadmata ellu vaenlase eesmärke või edendab vastase retoorikat või poliitikat. Väljendit omistatakse enamasti Leninile, kuid tegelikult pole Lenin seda kasutanud. Küll on ta rääkinud aga kapitalistidest, kes on valmis meile müüma köie, millega saame nad üles puua.

Toome mõned näited:

1. Kui kellegi avaldused ja tegevus nõrgestavad või seavad ohtu Eesti NATO-sidemed, kasvõi kuulutades, et milleks meile vaja seda ämmamoori maja, meid kaitsma ta ei tule, siis vastab tema tegevus Putini Venemaa huvidele.
2. Kui kellegi tegevus või avaldused seavad ohtu meile appi tulnud USA sõdurite viibimise Eestis, kasvõi soovitades musta nahavärviga sõduritel Eestis üksnes mundris käia, siis vastab tema tegevus Putini Venemaa huvidele.
3. Kui kellegi tegevus või avaldused eemaldaks Eestit Euroopa liitlastest või lõhuks Euroopa ühtsust, oleks see tegevus kasulik Putini Venemaale.
4. Kui keegi ründaks Eesti julgeolekuasutust, näiteks Kaitsepolitseiametit või Välisluureametit, oleks tema tegevus kasulik Putini Venemaale.
5. Kui keegi üritaks muuta Eesti sallimatuks ja suletuks, teeks see lõpu Eesti eduloole ning lükkaks seda "ebaõnnestunud riigi" poole, mis vastaks Putini Venemaa huvidele.

Ning võtame kokku - kui keegi saab eeltoodud loetelus viis punkti, võib teda nimetada Putini "kasulikuks idioodiks". Ehk konkreetsemalt - kuna Mart Helme seda kõike teeb, on piisavalt alust teda Putini "kasulikuks idioodiks" pidada.

"Kasulikud idioodid" tavaliselt ei saa ise täpselt aru, mida teevad ega pole vahetult kellegi teenistuses. Selliseid võiks nimetada ka lembsuu-naiivikuteks, kes ei saa üldse millestki midagi aru peale lembelaulude. Mõni arvab, et Mart Helme on just selline. Mulle meenutab ta rohkem agressiivsemat roppsuu-sul-on-pea-tühi-nii-et-kõmiseb-röökurit, kes võib vabalt teha minevikus tegusid, milles hiljem teisi süüdistab. Kui keegi teine astub samme, mis on väidetavalt vajalikud Eesti läänesidemetele, on nad kahjurid, kui Helme seda teeb, on ta täitsamees. Mart Helme kipub üldse sündmuste kohta seisukohta võtma mitte siis, kui need toimuvad, vaid ikka ohutult tagantjärele. Piirilepingu sõlmimise ajal oli Helme põõsas ja vait kui sukk, see on aga vaid üks näide.

Kuid see selleks. Vaadates lugupeetud Mart Helme enesest väljamineku taset tekib mul tõsine mure tema tervise parast. Valimised on ikkagi ju poole aasta parast, kuidas ta küll nii pikalt vastu peab? Praegu teeb kuumus selgelt liiga. Järsku aitaksid märjad linad ja jääkott pea peal, vast toob see rahunemist.