Olen ka ise selliseid juhtkirju kirjutanud – teinud seda tões ja vaimus ning kindlas veendumuses, et nii on õige. Kuidas siis teisiti, muidu nad ju tulevad ja valivad parlamenti tont teab missuguse masuurika!

Olen ka ise sama reegli järgi talitanud: käinud valimas ja andnud pahatihti hääle erakonnale, keda poleks tegelikult tahtnud valida. Lihtsalt sellepärast, et teised on minu arvates olnud veel hullemad ja mõni kohe eriti hull.

Kuid kas see on siis demokraatia, kui rahvas kõrgeima võimu kandjana on sunnitud hääletama kellegi poolt ainult selleks, et olla kellegi vastu? Kas poleks ehk õige, et sel võimuril olekski võimalus hääletada selle vastu, mille vastu ta tahab valimistel olla? Ei nõuta ju üheltki keisrilt ega kuningalt, et valskuse ja valerahategemise nuhtlemiseks peaks ta toetama liigjoomist ja liiderdamist või näiteks salakaubavedu ja samagonnitegu.

Niisiis – igal valijal peaks valimiskasti juurde astudes olema üks hääl, mida saab aga kasutada kas pluss- või miinusmärgiliselt. Kui valijal on lemmikkandidaat või erakond, kellesse ta usub, saab puhta südametunnistusega anda hääle sellele. Kui sellist ei ole, küll aga leidub parlamentipürgijate seas erakond või kandidaat, keda tema arvates tuleks iga hinna eest võimu juurest eemal hoida, siis võib ta anda oma hääle selle vastu. Hääli kokku lugedes lahutataks erakonnale antud vastuhääled poolthäältest.

Pidur äärmuslastele

See oleks vaieldamatu samm osalusdemokraatia suunas ning pole kahtlustki, et valimisaktiivsus tõuseks sellise uuenduse läbi märgatavalt.

Mis siis räägib vastuhäälevõimalusega valimiste vastu? Et seda pole seni kusagil praktiseeritud? Noh ja siis? Ei olnud varem ju kusagil ka e-valitsust.

Või siis äkki võimalus, et viimati jääbki parlament valimata? Tunnistan, et see oht on ilmselt olemas, kuid kas poleks parem olla ilma parlamendita, kui saada endale parlament rahvaesindajatest, kes rahva arvates ei peaks sinna kuuluma. Pealegi jääb ju alati võimalus panna riigikogu kokku erakondadest, mille häälte kogusumma kujunes küll miinusmärgiliseks, kuid mitte nii negatiivseks kui teistel.

Võimalus kasutada ei-häält annaks rahvale teatava vetoõiguse, mis raskendaks ka äärmusjõudude võimulepääsu. Isegi kui märkimisväärne osa elanikkonnast toetab mingeid hulle radikaale, on terve mõistuse säilitanud inimestel suurem võimalus hullukeste võimulepürgimisele vastu seista.

Ootamatud valitsused

Meenutagem, et natsionaalsotsialistid said 1932. aastal Saksamaal Riigipäeva valimistel 13 700 000 häält, mis tähendas 37,3%. Kui kõik sakslased, kes olid veendunud, et Hitleri võimuletulek tähendab rahvuslikku katastroofi, oleksid saanud hääletada tema vastu, oleks ajalugu võinud olla teistsugune. Seda enam, et väga palju hääli said natsid mitte oma veendunud toetajailt, vaid neilt valijailt, kes kartsid bol‰evike esiletõusu ning nägid Hitleris vastasjõudu kommunistidele. Kui neil oleks olnud võimalik hääletada otseselt kommunistide vastu, oleks natsidel jäänud palju hääli saamata.

Kampaania käigus hoiduvad erakonnad kiivalt andmast vihjeid ja veel vähem lubadusi selle kohta, kellega nad võiksid või mingil juhul ei saaks pärast valimisi koos valitsust moodustada. Seega on liigagi suur tõenäosus, et hääletades kellegi poolt üksnes selleks, et tõrjuda mõne partei võimulepääsu, hääletate tegelikult sedasama teile vastumeelset parteid sisaldava valitsuse poolt. Tõsi, see selgub teie halvaks üllatuseks alles pärast valimisi.

Niisiis, soovin kõrgeima või-mu kandjana endale õigust valimistel vastu hääletada.

Kuna aga seekordsetel valimistel vastuhääletamise võimalust veel niikuinii ei tule, siis nüüd saab paraku taas soovitada vaid üht: minge valima. Isegi kui teil ühtegi erakonda eriti usku ei ole. Ainult nii on võimalik võita endale usk, et olete andnud oma panuse peninukkide võimulepääsu takistamiseks. Isegi kui erakond, kellele olete otsustanud heas usus panuse teha, teatab avalikult, et on valmis tegema koalitsiooni koos kõigi koerakoonlaste ja kas või vanakuradi endaga, kui need vaid toetavad tema maksusüsteemi.

Vähemalt võite siis ka peninukkide võimu all kätt südamele pannes öelda: mina tegin kõik, mis oma parema äranägemise järgi oskasin, sest vastu paraku ikka veel hääletada ei saa.

Samal teemal:

Rein Taagepera

“Valimissüsteemi

tuleks muuta”, EPL 31.01.