Aga eilne paleepööre? Zaumi blogis avaldatud manifesti esimesest otsast - uue toimetuse käe all saaks Sirbist leht, mille teadlik eesmärk on jätta riigist selle elanikele normaalne mulje - võibki välja lugeda vasallivande senjöör Langile, Ansip I Igavese tarmukale kultuuri asehaldurile. Edasi lubab manifest katedraali mõne uue pühapildi ja altari-kabeliga värskendada ning lõppeb - pean silmas sõltumatute vaatlejate saatmist (isetekkelistesse) kultuuriinstitutsioonidesse - kohustusega koguda vajadusel rüütlid kokku ja minna senjööri väärtuste eest sõtta.

Sirpi ei maksa erinevalt muust meediast kinni lugejad ja reklaamiandjad või omanike kõrvalärid. Sirbi maksab kinni riik. Ja see ongi koht kust asi kisub põhimõtteliselt kahtlaseks. Me elame ajal, mil partei ja valitsus solvub iga kriitikanoodi peale ja rahandusminister räägib vajadusest ERR-ile peremees leida ehk riigi esindaja sinna nõukokku panna, mis pole euroopalik, vaid postkommunistlik samm. Kisuks nagu uue vaikiva ajastu poole, või mis?

Arvestades Langi eelnevaid raiumisi kultuurivaldkonnas, pluss tema tarmukust justiitsministrina, siis ütleks, et praegu pandi lihtsalt üks punt põlvkonnavahetuse sildi all tanki veel täpsustamata musta tööd tegema. Asjaajamine ja otsustamine käivad meie Reichi mängivas Belgia Kongos üha räpasemalt ja kurb, et Zaumi blogijad sellega kaasa läksid. Kohvikuanarhistidest kollaborantideks. Mis värk muidu Pätsu Kostjal oli selle Eesti Wabariigi saatuse ja saatega "Tantsud vanakuradi vanaemaga" ja kes väljus tookord saatest võitjana?