Olen peaaegu kindel, et kui tol aastal ei oleks mindud üle Euroopas kehtivale põhimõttele ja asi oleks vinduma jäänud, siis täna me EL-is ja NATO-s ei oleks.

„Vene riik oleks ehitatud Eesti riigi sisse” just sel juhul, kui kõik umbkeelsed „kaasmaalased” (Venemaal kasutatav mõiste väljaspool Venemaad elavate venemaalaste kohta) oleksid tingimusteta saanud Eesti kodakondsuse. Parimat pinnast Venemaa „viiendale kolonnile” oleks raske ette kujutada. Vaadake Moldovat.

Kvaasikodakondsust ei võimalda Eesti põhiseadus ja pealegi oleks kodanike jagamine I ja II sordi kodanikeks kodanikuõiguste karjuv rikkumine (muide, tegelikkuse kiuste just selles Venemaa Eestit süüdistab).

Võrdlus postkoloniaalse Hollandiga ei päde tänapäeval. Samas tunnustavad mitmed riigid sünnijärgsete kodanike üksikuid privileege (näiteks õigus saada riigipeaks), kuid mitte põhilistes kodanikuõigustes nagu üldine valimisõigus.

Eesti pole kunagi takistanud mittekodanikel vabalt reisida või välja rännata. Samas on alati olnud iga riigi otsustada, kellelt nõuda sisenemisel viisat, kellelt mitte ja Eesti võimuses ei oleks olnud oma tahtmist ühelegi riigile dikteerida.

- kommentaar on kirjutatud Andres Kollisti artiklile "Saage eurooplasteks, jääge venelasteks" -