Arvamustoimetaja Pille Liimal, pille@epl.ee: Narkootikumide kahjulikkusest peetakse õpilastele pidevalt loenguid ja jagatakse infovoldikuid, kuid uimastid pole oma ahvatlust kaotanud. Kuidas uimastiprobleemi koolis ennetada?

Narkoteabekeskuse juhataja Marianne Paimre, marianne@narko.sm.ee: Tõepoolest, loengut ei peeta narkoohtude selgitamisel mõjusaks. Tänases koolis, kus õpetaja autoriteet on langenud, ei usuta teda ka narkoküsimuses. Eakaaslaste mõju seevastu on suur ja seda tulekski ära kasutada! Hakatakse ju ka narkootikume sageli proovima, sest ei taheta kaaslastest erineda. Üle Eesti võiks toimida õpilasvõrgustik: osa noori saaks väljaõppe ja hakkaks kaaslastele teadmisi levitama, neid veenma (nagu Jehoova tunnistajad!). Kaasata tuleks ka eksnarkarid, kelle jubedad pihtimused on veenvad, nad on "ehtsad".

Tallinna Ühisgümnaasiumi abiturient Jako Salla, Jako.Salla@mail.ee: Miks loengutest ja infomaterjalidest kasu pole? Esiteks pole kummaski midagi uut – need on õpilased ära tüüdanud. Kui keegi tuleb veel jutuga, et "heroiin tekitab sõltuvust ja uimastid on tervisele kahjulikud", siis piltlikult öeldes jookseb rahvas koolist minema. Teiseks, kui on väga lihtsalt saada uimasteid, mida proovida, siis leidub alati ka neid, kes on uuest kogemusest huvitatud. Efektiivseim viis narkootikumide leviku tõkestamiseks ongi nende kättesaadavuse piiramine. Politsei peaks aktiivsemalt sekkuma ning märksa suuremad karistused tuleks määrata diileritele, kes pakuvad uimasteid lastele.

Tallinna noorte ümarlaua juht Keit Pentus, keit@reform.ee: Narkomaania ennetustunnid koolides oli veel pool aastat tagasi vaidlusteema, täna silmnähtavaid tulemusi oodata oleks naiivne. Nüüd on õpilastelt tuleva tagasiside põhjal ennetustunde andvad ebapädevad pedagoogid saamas pea sama suureks probleemiks kui selliste tundide puudumine. Narkootikume proovitakse ikkagi selle pärast, et midagi muud pole teha. Kui saaksime igasse linnaossa noortekeskuse, oleme narkomaania ennetamisel sammu edasi astunud.

Psühholoog Helve Saat, helve.saat@mail.ee:Maailmas on tulemuslikemaks osutunud läbi kooliaja kestvad uimastihariduse õppekavad. Õpetuse eesmärgiks on uimastitarbimise motivatsiooni vähendamine. Üheks hästitoimivaks metoodikaks on sotsiaalsete oskuste õpetamine, mis aitab kaasa riskikäitumise vähenemisele. Eesti koolidele on see koostamisel.