Näiteks Soome ja Rootsi helistamisel on soodsaim hind alates 2. juunist 1,45 krooni minut, Moskvasse ja Peterburi 2,80 krooni minut, 15. juunist vastavalt 1,42 krooni ja 2,71 krooni.

Kas ja milliseid uusi ärivõimalusi Eesti ettevõtjatele rahvusvaheliste kõnede suur odavnemine avab? Või ei ole see nii suure tähtsusega trend?

Kartograafiafirma Regio nõukogu liige Teet Jagomägi, teet.jagomagi@regio.ee: Ma kardan, et palju sellest Eesti ettevõtete jaoks ei muutu. Sidekulud on ettevõtete kuludes suhteliselt väikese osatähtsusega, näiteks palgakulud või Tallinnas kontori rentimise kulu on palju suuremad rahaneelajad. Muidugi saab öelda, et tähtsad on iga sada või tuhat krooni, mis kokku hoitakse, aga ettevõtluse seisukohast vaadates rahvusvaheliste kõnehindade langus otsustava tähtsusega vist ikkagi ei ole.

LHV Ventures partner Taavi Lepmets, taavi.lepmets@lhv.ee : Mis puutub uute ärivõimaluste tekkimisse, siis selles ma kahtlen. Näiteks Iirimaal või Indias on küll hulganisti kõnekeskusi tekkinud, kus USA-ga võrreldes odavam tööjõud vastab hätta sattunud ameerika tarbijate küsimustele – näiteks, kuidas pesupulbrit pesumasinasse panna jms. Aga selles äris on nagunii algusest peale n-ö oma juhtmeid kasutatud, selliseid, mille kasutamise eest tavalist kõnetariifi ei maksta. Seega, oleks Eesti ja eestlased selleks sobivad olnud, oleksid need kõnekeskused siia juba enne tänavust aastat tekkinud.

Eesti Telefoni meediasuhete juht Ain Parmas, ainpa@et.ee: Kõnekeskuste teke Eestis aset leidnud hinnalangustest tõesti ei sõltu. Muid täiesti uusi perspektiive ma Eesti ettevõtetele rahvusvaheliste kõnede odavnemisest tekkivat samuti ei näe. Nii et revolutsiooni ei tule, tarbijad saavad lihtsalt sama teenust varasemast rohkem tarbida või kokkuhoitud raha mujale investeerida, muuks otstarbeks kasutada.

Lepmets: Sidekulud ei ole enamiku ettevõtete kuludes tõesti otsutavalt suure tähtsusega, aga samas on kõik suured asjad alguse saanud väikestest asjadest. Rahvusvaheliste kõnede odavnemine on üks neist väikestest asjadest, mis siinset ärikeskkonda konkurentsivõimelisemaks muudab.