ETV viimaselt ponnistuselt ootakski kõigepealt inimlikkust. Käsitlege peaministrikandidaate kui inimesi, tavalisi inimesi, kes loevaid raamatuid, käivad teatris, kasvatavad lapsi. Mõelge, saatejuhid, kas kuuekesi stuudios olles tasub hakata kandidaatidelt nõudma, kelle paarsada eurot siia/sinna on olulisem, kelle lubadused kõvemad. Ehk tasuks keskenduda sellele, mida me kõik näinud oleme ja miks see nii on? Miks maarahvas ei ole maal kartuleid panemas vaid hoopis Soomes bussijuhtideks? Miks meie piir 20 aastat kaitsetu on olnud? Miks suur osa meie lapsi on näljas? Siis saame ehk paremini aimu, keda valida, sest näiteks kui ettevõtja valib enda ettevõttele juhid, siis ta lähtub sellest, mida kandidaat on teinud, mitte mida too lubab.

Veel tahaks saatejuhtidele südamele panna, et nad väldiksid sildistamist Taavi Rõivase stiilis.
Ennustan, et Rõivas saab edasi miinuspunkte, kui tema suust on kuulda pidevalt karjatusi teemal Keskerakond on Kremli käepikendus. Igatahes tuleb tal pillid kotti panna kui ta ei suuda oma igapäevast väidet, et Keskerakonna peremehed on Kremlis, faktidega tõestada. Seda pole suutnud isegi KAPO, kes kohtus on keskerakondlastele kaotanud ning 2010 aasta kirikuraha case on nüüd otsaga Riigikohtus trendiga Edgar Savisaare kasuks. Igatahes ei tahaks kuulda ERR peaministrikandidaatide debatis ühepoolseid süüdistusi ei Keskerakonna ega kellegi teise aadressil. Kui venestamisest rääkida, siis siin on hoopis SDE suurt vaeva näinud – Ossinovski case.

Veel suurema panuse venestamisse on aga andnud IRL – lugege või Ladõnskaja kohtumistest Venemaa Suursaatkonnas venekeelsete koolide asutamiseks. Meelde tuleb ka IRL-I elamislubade müük vene kurjategijatele.

Veel ei tahaks, et saatejuhid laseksid läbi valjuhäälseid vahelesegamisi Juhan Partsi stiilis, ei tahaks monolooge – a la ainult mina olen tark Sven Mikserilt. Ei tahaks, et EKRE-t käsitletakse natsiparteina. Tore oleks kui saatejuhid saaksid erutumata ja ironiseerimata kuulata Edgar Savisaare mõttekäike ilma omapoolsete kommentaarideta.

Eriti oluline debatis on kandidaatide ühetaoline kohtlemine. Saatejuhtidelt tahaks täpselt ühesugusi, neutraalseid ja asjatundlikke küsimusi kõigile debatist osavõtjatele.

Sest erisugused küsimused on ERR puhul tavaliselt diferentseeritud nõnda, et Savisaart rünnatakse, aga Partsi paitatakse, Mikserist minnakse mööda ja Rõivast rõõmustatakse.

Aga ilmselt on ERR-lt neutraalsust nõuda ülekohtune kuigi seadus seda nõuab. Ootame, vaatame, mis juhtub tegelikult. Mina igatahes sooviksin näha eelkõige kandidaatide vaimset ja inimlikku poolt. Aitab loosungitest!