Konkreetsemalt oli vaja duširuumi ukse alt valimatult igas suunas voolavale veele piir panna, niisiis võtsin sanitaarseadmete leti juurde sappa. Sarnaste probleemidega inimestel tekib kergesti kontakt ja tekkis minulgi kuidagi vestlus noormehega, kelle jaoks müüja oli parajasti pikemat voolikut otsima läinud.

Kui noormees oli veendunud, et ma ikka tean, mis poodi olen tulnud, küsis ta siiralt ja murelikult: „Kas teil siis meest ei olegi?” Ei osanud ootamatule küsimusele kuidagi reageerida, ei irooniaga ega vastuküsimisega, et miks see ometigi kellegi asi on või kuidas sanitaartehnilistesse probleemidesse puutub.

Ega inimene ju paha pärast küsinud. Talle lihtsalt jäigi arusaamatuks, miks ometigi on tulnud naisterahvas üksinda remondipoodi, kuigi suu on ju peas minulgi ja lahendamist vajavad mured on samuti minu kodu omad.

Veelgi kentsakam on asi siis, kui lähed poodi koos meessoost kaaslasega, olgu ta siis niisama sõber, kallim või elukaaslane. Küsimusi võin ju esitada mina, aga vastatakse mehele ehk heli on, aga pilti nähtavasti mitte.

See ahvatleb vägisi kõneleja nina alla keksima minema, et veenduda, kas mind tõesti näha pole. Ega ma ainult enese kogemusest kõnele, samasuguseid elamusi koguneb naissoost sõprade peale kokku kenake hulk.

Sooroll standardvarustuses

Järeldan, et on olemas meeste maailm ja naiste maailm, sest miks muidu meid, naisi, ehituspoodides enamasti sellise anomaaliana koheldakse. Muidugi on tõsi, et  kõikvõimalikud töömehed ongi minu kogemuses siiani olnud mehed ja õmblejad, kellega olen elus kokku puutunud, on olnud naised.

Aga kas ikka on nii, et poisslapsed õpivad loomuliku arengu käigus kõndima, rääkima ja remonditöid tegema, tüdrukud aga kõndima, rääkima ja näiteks õmblema?

Ja need õnnetukesed, kes tunnevad end ühtmoodi ufonautidena nii kanga- kui ka ehituspoes, rääkimata meestest, kes armastavad ise endale riideid valmistada, või naistest, kes heal meelel kodus midagi renoveerivad, on omamoodi hälvikud.

Ühiskonnas laiemalt ringi vaadates kipub kohati ununema, et eestlase standardvarustuses on kaasas arhailine soorolli määratlus, mille kohaselt on meestetöid ja naistetöid.

Niisiis võivad Eesti mõjukaima meediafirma ehk Eesti Rahvusringhäälingu kahe telekanali ja nelja raadiokanali peatoimetajad, rääkimata suurimate kvaliteetpäevalehtede peatoimetajatest, olla küll naised, aga remondipoes satutakse ikka teise maailma, kus ilma meheta liikuvalt naiselt küsitakse, kas tal siis meest polegi, et pidi ise ehituskaupu vaatama tulema.