Kuidas? Te ei tunne teda? See pole kaugeltki nii! Otse loomulikult teate te teda! Mihkel Jänes on Jänku Jussi isa, kes juba aastaid meie lastele rahulikult ja arusaadavalt seletab, kuidas asjad maailmas käivad. Jägnevalt tahaks ma oma ettepanekut lühidalt põhjendada:

Mihkel Jänes on samasugune nagu sina ja mina:

- Ta näib töötavat büroos ja kannab seal lipsu ja triiksärki. Erinevalt nii mõnestki meist näivad tal aga olevat selgelt reguleeritud tööaeg ning vaid üks töökoht, millest ta ära elab. Seega sümboliseerib ta püüet luua Eestis skandinaavialikud töötingimused.

- Ta on teises abielus (kui "Jänku Jussi" erinevaid osi hoolsalt jälgida, on ilmne, et seeria esimestes ja hilisemates osades figureeriv kaasa pole üks ja seesama). Näib aga, et selle olukorraga käiakse ümber kas väga rahumeelselt ja probleemivabalt (Juss nimetab uue väljanägemisega naist enesestmõistetavalt "emaks"), või on Mihkel Jänes pärast lühikest vahemängu leidnud tee tagasi Jussi bioloogilise ema juurde. Uus naine näib igatahes olevat (ka) Jassi (Jussi noorem venna) ema. Päris kindel ei või siin aga olla. Ilmselgelt pole see aga ka sugugi oluline. Sellise asjade seisu üle peaks jällegi ühiskonna progressiivsemad jõud rõõmu tundma. Veidi segased perekondlikud sidemed loovad ka tuttavliku seose mõnede eelmiste väärikate ametivendadega.

- Kuid ka ühiskonna konservatiivsemad jõud, kelle eesmärgiks on perekonna ja abielu kaitsmine, peaks end perekond Jänesega samastada suutma: proua Jänes kannab enamasti põlle (see ühendab teda muide selliste positiivsete kangelastega nagu Lotte ema või Mummimamma) ning on laste jaoks alati olemas. On küsitav, kas ta üldse kusagil töötab (nagu me teame, on esimese leedi peamiseks tööks niikuinii oma mehe abikaasaks olemine). Mihkel Jänes tuleb pärast tööpäeva koju ja hoolitseb oma pere eest - ka see on eeskujulik!

- Parteipoliitiliselt vaadatuna pakub Mihkel Jänes midagi kõigile:ta on eesti mees (EKRE), ta on piisavalt edukas (Reformierakond), ta on rohelist värvi (assotsiatsioon Keskerakonnaga), ta on roheline ja jänes (Rohelised), ta suudab oma lastele seletada kultuuri ja pehmemate väärtustega seonduvat (Vabaerakond), ta on patriootlik, kuid ka Euroopa-meelne (Isamaa ja Res Publica), tal on piisavalt sotsiaalset südametunnistust, ilma et ta sellega üle pingutaks ja teistega konflikti satuks (sotsid).

- Vaevalt, et leidub teist kandidaati, kes ühendaks iseendas rohkem vähemusi ja ühiskonna äärealadel olijaid ning suudaks neid seeläbi ka esindada: ta on kahedimensionaalne (teistele on see ju sõimusõna); ta on sünnipärane eestlane, kuid juhtumisi rohelist värvi; ta maksab (vaatamata sellele, et on tulevane eliiti kuuluja) veendunult makse ja usub Eestisse (vähemasti seniks, kuni temast president saab); ta on loomaliigi esindaja, kellel on kõnevõime ja inimmõistus; ta on multifilmi kangelane, kes ei torma hüperaktiivselt ringi nagu enamus tema liigikaaslasi, vaid on täiesti vägivallavaba ja pigem flegmaatilist laadi.

- E-riik on kõigil suus ja kes ei mäletaks seda, kuidas juba president Meri tiigrihüppest kõneles. Mihkel Jänes mitte ainult ei ole digitaliseerimise POOLT, vaid ta ise ON digitaalne! Tiigrihüppest saab jänesehüpe! See võimaldab juba keeleliselt märksa vähem agressiivne!

- Sisepoliitiliselt sobib ta sellesse ametisse suurepäraselt, kuna tunneb kõigi valdkondade kõiki seadusi ja peab neist eeskujulikult kinni. Vähe sellest, ta suudab neid rahulikult ja kannatlikult a teistele selgitada. Seejuures ei kaota ta kunagi enesevalitsust, isegi siis, kui olukord üsna kuumaks läheb. Venekeelsetel kodanikel, nagu küllap paljudel eestikeelsetel poliitikutelgi, tekivad Mihkel Jänest nähes positiivsed seosed - kes ei tunneks "Nu, pagadi!"-d? Nende jaoks on peaaegu tegu vana tuttavaga, kes on samas rahuliku ja integratiivse iseloomuga ning toetab samas läände integreerumist ja õigusriiki, mis peaks tagama võrdsed võimalused kõigile oma kodanikele. Pealegi on Mihkel Jänes senini vaba igasugusest korruptsioonikahtlusest! Samuti toetavad teda intellektuaalid, kuna ta kannab prille ja miski ei kõnele selle poolt, et teda ei huvitaks kaunid kunstid.

- Välispoliitiliselt ei too ta mitte ainult oma olemisega Eestit maailmakaardile: sellele väikesel sümpaatsel maal, mis tagab igaühele ligipääsu internetile ja pakub e-residentsust, on viimaks ometi ka vääriline president! Esimene riik maailmas, mida valitsetakse ja esindatakse VIRTUAALSELT! Soomlased lähevad ise kadedusest roheliseks, ameeriklased tõotavad pühalikult, et ei jätta meid mitte kunagi hätta ning Mihkel Jänes nomineeritakse mitmele kõrgele auhinnale. Ka idanaaber avab vastastikustes suhetes uue peatüki: isegi parim propaganda ei suuda Mihkel Jänest kujutada ohuna Venemaale! Võib arvata, et seetõttu tihenevad püüded naeruvääristada uut presidenti ja Eestit, kuid neile häbiväärsetele katsetele vastab Mihkel Jänes talle ainuomase väärikusega, milleni kogu Kremli kuld ja kard ning uniformeeritud aukandjad iial ligikaudugi lähedale ei jõua: meie president jääb vaatamata kõrgeimal tasemel asetleidvatele provokatsioonidele rahu, sidususe ja õigusriikliku enesemõistmise kehastuseks (pealegi peab ta alati protokollist kinni - oodata ei ole ei alkoholi- ega tubakaprobleeme ning lauakommete mittetundmist). Tema väärikus ja rahu võrreldavad vaid tema eel-eelkäijaga ametis.

- Finantspoliitiliselt tähendab Mihkel Jänese valimine tõelist võitu. Tema ülalpidamine ei lähe praktiliselt midagi maksma. Eesti Vabariigi presidendi residentsi on võimalik rentida muuks tarbeks (nt lastesünnipäevade pidamiseks). Ta suudab külastada rohkem maid kui kõik tema eelkäijad kokku. Piisab, kui ta sekundite jooksul virtuaalselt kohale saata või läkitada kohale presidenti sisaldavat mälupulka kandev usaldusväärne ametnik, kelle vastuvõtmine aga võõrustajariigile kordades vähem maksma läheb. Sihtpunktis läheb tarvis vaid multimeedia projektorit ja ekraani, neid leidub tänapäeval aga isegi tehnoloogiliselt mahajäänud riikides. Samuti pole maksumaksjal tarvis ülal pidada abikaasat/abikaasasid, maksta aastaid pensioni jms. Mihkel Jänest ei ohusta ei atentaadid ega inimröövid. Kokku saab hoida ka ihukaitsjate pealt. Presidendi küberkaitse nõunikud saavad aga uue ja väljakutsuva ülesande - muuta uus president mitte-häkitavaks!

- Mihkel Jänesel on presidendina ainulaadne potentsiaal olla tõeliselt rahva hääl. Tema kõned ja sõnavõtud valitakse konkursi korras, vajadusel kaasatakse eksperte. Viimaks ometi on võimalik tagatoapoliitikat vältida ja anda Eesti rahvale võimalus poliitikas kaasa rääkimiseks.

Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et meil on üks tõesti hea kandidaat: armsad riigikogulased, õppige oma vigadest ja nomineerige seekord Mihkel Jänes. Te ei pea oma valikut kahetsema!