Väga palju räägitakse Tartu maantee – Suur-Sõjamäe – Peterburi maantee ristmiku liikluskoormuse vähendamise vajadusest, milleks ehitatakse viadukt üle raudtee otseühenduseks Suur-Sõjamäe tänavaga, kuid jäetakse kasutamata oluliselt odavamad võimalused liikluse samast ristmikust mööda suunamiseks.


Olen korduvalt lugenud Tallinna linnavalitsuse kavast alustada tänavu Tehnika tänava pikenduse väljaehitamist kuni Veerenni tänavani ehk ühendada Tehnika ja Veerenni tänav uue teelõiguga. Mida see praktiliselt annab? Ei midagi muud kui paralleeltänava Järvevana teega, kust liiklus suubub ikkagi kurikuulsale Tartu maantee ristmikule, mis on tuntud tippkoormuse aegsete suurte liiklusummikute poolest.

Teistsugune võimalus

Kuidas aga reguleerida liiklust nii, et suunata see ümber Tartu maantee ristmikust otse Lasnamäele, see tähendab Laagna teele?

Selleks on imelihtne võimalus, milleks tuleks mitte ehitada uut teed Tehnika ja Veerenni tänava ühendamiseks, vaid alustada seda teisest otsast, see tähendab Filtri tee pikendamisest Veerenni tänavani.

Mida see võimaldab?  See võimaldab suunata Õismäe-Mustamäe-Lasnamäe liikluse mööda Tartu maantee ristmikust marsruudil Laagna tee – Türnpu tänav – Odra tänav – Filtri tee – Veerenni tänava raudteeülesõit (kus ronge liigub harva) – Järvevana tee –Tammsaare tee. Filtri tee ja Veerenni tänava ühendamine oleks minu arvates oluliseks abiks Tartu maantee ja Peterburi maantee ristmiku liikluskoormuse vähendamiseks ja looks kesklinna läbimata teise ühendustee Lasnamäe-Mustamäe-Õismäe vahel. Käesoleval ajal on ühendus nende linnaosade vahel võimalik vaid Järvevana tee – Tartu maantee – Peterburi maantee kaudu või läbi kesklinna, kus liikluskoormus on niigi suur. Tehnika tänava pikendus Veerenni tänavani võiks olla selle ehituse teiseks etapiks, kui seda üldse on vaja, sest Veerenni tänavale saab Pärnu maantee viadukti juurest sõita Vana-Lõuna tänava kaudu, kus liiklustihedus ei ole suur.

Kas linnaisad on ikka veendunud selles, et Tehnika tänava ja Filtri tee ühendamist alustatakse õigest otsast?