Nagu teatatakse ametlikes dokumentides, pakub Eesti Euroopale tasakaalufilosoofiat – tasakaalu tuleb hoida ürglooduse säilitamise ja pideva uuenemise vahel, saavutades samal ajal edasiliikumist digitehnoloogias. Põhilised neli eesmärki on sõnastatud nõnda: avatud ja uuendusmeelse majandusega Euroopa, turvaline ja kaitstud Euroopa, digitaalne Euroopa ja andmete vaba liikumine, kaasav ja kestlik Euroopa.

Kõik see kõlab üsnagi optimistlikult, ehkki Eesti poliitikutel seisab selle aasta lõpuni ees vajadus haarata härjal sarvist raskete Euroopa probleemide lahendamise nimel. Üks olulisemaid ülesandeid on ohjata Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise tõttu tekkinud olukorda. Tuleb toimida nii, et ükski osaline ei tunneks ennast riivatuna ja vastastikune kasulik koostöö jätkuks. Muide, ka Eesti eesistumine algas ju pool aastat varem just Brexiti hääletuse tõttu.

Skeptiline Venemaa

Samuti on Euroopas veel lõplikult lahendamata rändekriis. Võimalik, et just Eesti leiab neile probleemidele uusi lahendusi. Sama puudutab terrorismivastast võitlust, mis peab olema küll efektiivne, aga ei tohi riivata kodanikuõigusi. Vastupidist kogeme Venemaal, kus terrorismivastase võitluse sildi all piiratakse pidevalt kodanikuvabadusi – sealhulgas internetitehnoloogiate kasutamist.