Eestlased tänavu oma jõululaua trendikuses kahtlema ei pea - juba mõnda aega on toidumoe tipptegijaiks hapendatud toidud. Toores hapukapsas sisaldab rohkelt C-vitamiini ning on ühtlasi seedimist stimuleeriv - ideaale valik meie raskele toidulauale. Kindlasti ei tasu unustada hapukurki ning agaramad kokkajad võiksid katsetada Kimchi tegemist. Kui Waitrose panustab tänavu Black Forest maitsetele, ütleb Rimi, et jõulud Eestis maitsegu sel aastal nagu hapukapsas.

Põdrasammalt saab küpsetada ka kodus

Kui rääkida sellest, et moes on absoluutselt kõik, siis täpselt nii ongi: ilma piirideta maailmas pole kättesaamatu mittemiski. Eesti inimesed reisivad aina rohkem ning enam ei minda võõrsile kaasapakitud purgisupi ja konserviga. Usaldatakse teiste kultuuride kööke ning nii mõndagi võetakse üle. Siiski jäävad inimesed kodus sageli üsna tagasihoidlikeks eksperimenteerijateks. Eestlastel on omad lemmikmaitsed ja traditsioonilised toiduained, mida nii väga võõraste maitsetega segama ei kiputa. Eks kindlate maitsete tsoonist väljatulemine võtab aega: maitseainete virvarri keskel oleme elanud kõigest paarkümmend aastat.

Küll aga on hakanud rohkem katsetama meie restoranid ja toidukaupluste salati- ning soojaletid. Mõeldakse nii veganitele, taimetoitlastele kui ka erinevate maailmaköökide austajatele. Kogemus näitab, et salati- ja soojatoiduleti juures on inimesed altimad tegema teistsuguseid valikuid. Me oleme nõus katsetama uusi maitseid ning rutiinist tullakse heal meelel välja.

Vegan besee kikerherne vedelikust on ühtmoodi maitsev nii veganile kui lihasööjale. Ostame meeleldi sinimustvalget jäätist ning restoranis proovime küpsetatud põdrasammalt suure põnevusega. Aga miks me siis jääme kodus kokates tagasihoidlikuks? Vastus on, et toidu tegemises ei nähta loomingut, vaid rutiini. Meil on vaja julgeid teenäitajaid ning miks ei võiks selleks olla supermarket või mõni tänavatoidukoht.

Tänavatoit koligu Tammsaare parki

Olen kindel, et tänavatoidumüüjate võidukäik Eestis alles algab. Üle ilma liiguvad trendid selles suunas, et tänavatoidukohtadelt oodatakse ülimaitsvat kehakinnitust ja üldjuhul maitsev kebab või nuudliroog ka saadakse. Tänavatoidumüüjate menüüd on üsna lühikesed ning see võimaldab keskenduda toidu kvaliteedile. Suurtes multikultuursetes linnades on tänavatoit hakanud tõsiselt konkureerima pubikultuuri ning restoranidega. Ka Tallinnasse kuluks üks hubane ja mitmekülgne tänavatoiduturg ära - idamaised hummus ja falafel, Argentina barbaque, Vietnami karri ja see nimekiri võiks aina jätkuda. Selline koht võiks olla näiteks Tammsaare pargis. Tänavatoit on värske, käsitsi tehtud ning mis peamine: kvaliteetne kõhutäis saadakse minimaalse vaevaga ehk koos on kõik eestlasele meelepärased komponendid.

Tänavatoit on kaasa toonud veel ühe huvitava nähtuse - selleks, et maitsta ülimaid kokandussaavutusi, ei pea ilmtingimata minema peenesse restorani. Paljude gurmeesõprade üllatuseks on Michelin viimastel aastatel andnud tärni ka Ida-Londoni ühes kõige põlatumas linnaosas Hackneys asuvale kahele toidukohale, mis pakuvad tipptasemel valmistatud lihtsaid toite. Tänavatoidu menukus on nii mõneski mõttes ümber mänginud arusaama gurmeetoidust. Lihtsus ja kiirus on saanud toidu puhul nendeks märksõnadeks, mida hinnatakse üha kõrgemalt.

Mida innukam, seda rohelisem

Inimesed on hakanud oma tervisest rohkem hoolima: värske tooraine põllult või metsast annab toidule väärtuse. Ameerikas on väga populaarsed n-ö snäkipakid, mille sisu on erinevate marjade-puuviljade või köögiviljade segu ning mis on piisavad üheks vahepalaks. Lisaks püüavad kaupmehed tervislikule toidule anda mõne mitte nii tervisliku, kuid suure lemmiku kuju - näiteks kartulist või porgandist valmistatud nuudlid.

Mida rutem värske toidukraam potti jõuab, seda parem. Selleks, et toidukauplus konkurentsis püsiks, tuleb kindlasti panustada kohalikku toorainesse. Tarbijad hindavad kodumaised toiduaineid, mis on pärit Eesti põldudelt ja metsadest. Nõudlus mahetoidu järele aina paisub, samuti nende inimeste hulk, kes armastavad ise kodus süüa teha - need kaks nähtust on omavahel tugevasti seotud.

Eesti inimesed võiksid köögis rohkem katsetada - anda traditsioonilisele toidule mõni uus kuju või eksperimenteerida toidujääkidega. Miks mitte teha hommikupudru jääkidest pannkooke või marineeritud kurkide vedelikust ahjukanale marinaad?! Võtke abiks YouTube, kokkamissaidid ja kolage erinevates toidufoorumites. Tulge rutiinist välja ning asuge söögi tegemise asemel hoopis sööki looma. Moes on kõik ja kartma ei pea midagi!