"Ma ei tahagi ennast Eesti edukamate ärimeeste ritta seada. Ma ei ole ühegi äriseltskonna ega erakonna liige, mul on elus omad eesmärgid," ütleb ärimees, kes hiljuti siirdus ka ajaleheturule.

"Kui mulle mõni projekt meeldib, teen selle ära," selgitab ta uue Spordilehe ilmumahakkamist. Lisaks Spordilehele on Kebinal lähiajal plaanis hakata tegelema veel kahe ajakirjandusväljaandega, millest üks on venekeelsele lugejaskonnale mõeldud spordileht.

Kebina kinnitusel on Eesti Päevalehele antud intervjuu esimene, kus ta nõustus rääkima oma suurtest sissetulekutest. "Ma olen püüdnud seda vältida, ei taha avalikkuse tähelepanu," ütleb mees, keda kõige rohkem teatakse ehk spordimaailmas. Mati Kebina on Eesti Ujumisliidu president ja Eesti Jalgpalliliidu juhatuse liige. Meistersportlane allveeujumises, tegelenud üle kümne aasta poksiga.

Kebina on võib-olla ainus inimene, kes on toetanud Tallinna linnamüüri rekonstrueerimist. "771 000 krooniga," vastab ta napilt küsimusele, kui suure summaga.

"Eestis olen ma tõesti rikas," tunnistab Kebina. "Aga kui käin Ameerikas, Jaapanis või Austraalias, siis olen harilik inimene."

Kolm aastat tagasi tuli Kebinal kokku puutuda kantpeadega. "Koit Pikaro viis seitse mafioosot minu kabinetist ära," pajatab ta rikkusega kaasas käivast koormast. "Käin kogu aeg noateral. Ma ei tea kunagi, mis päeval võib auto all pomm olla. Praegu ei puutu kantpead mind ja mina neid. Ma ei ole kunagi kellelegi midagi maksnud ja ei kavatsegi seda teha."

Esimesed miljonid tulid vahvlitega

Seni on ikka räägitud, et metallikuninganna Tiiu Silves alustas kunagi Tallinnas vahvlite müügiga ning pani seega aluse oma edule. Kebina väitel hakkas hoopis tema 1985. aastal "sula" tulekuga kõigepealt Balti jaamas nn perefirmas vahveid müüma. "Sain selle aja mõistes väga tugevalt jalad alla," kinnitab mees.

Kui Eestis turg otsa sai, hakkas Kebina koos abilistega vahvleid Leningradi ja hiljem Moskvasse turustama. Sealt tuli järgmine suur kasum.

Veel mõni aeg tagasi kuulus Mati Kebinale Tallinnas Paldiski maantee eraturg. Numbritest ärimees rääkida ei taha, ütleb aga, et sai sealt väga suurt tulu.

Praegu rendib Kebina linnalt Nõmme turgu ning talle kuuluvad veel mõned Tallinna turud. Eraturgudel töötab kogu pere - naine, ämm, poeg. Lisaks tegutseb Kebina peagi erastamisele mineval Keskturul.

üks Kebina tegevusalasid on hulgikaubandus. Suur hulk banaane, apelsine ja arbuuse tuleb Tallinna just tema kaudu.

Koos ämma ja 20-aastase pojaga on Kebina hõivatud tarbekaubandusega. Vilniusest toodud odavat kaupa müüakse Tallinna turgudel ja tulu on Kebina kinnitusel väga suur. "Müüme turul sama kaupa, mida müüakse linna poodides, meie hinnad on aga tunduvalt odavamad. Kui pood tahab saada kolmekordset hinda, sis meie oleme nõus kahekordsega," selgitab Kebina oma äriideed.

Mõni aasta tagasi ostis Kebina talu ja suure tüki maad. Mees tõdeb rahulolevalt, et tal on Eesti parim 120-pealine tõulambakari ja peale selle lihaveised. Loomadega tegeleb ainult üks tööline. "Kui liha hind on kõrgpunktis, annan näiteks käsu kolm-neli lammast või veist tappa. Liha turustan oma müügipunktides," räägib Kebina. Ja lisab, et kasvatab kõik toiduained enda tarbeks ise.

Lisaks lehmadele-lammastele on 120 mesilasperet, keda hooldab samuti ainult üks inimene. 120 taru pealt teenib aastas umbes 192 000 krooni.

Kebina sõnul ei saa ta aru juttudest, et põllumajandusega tegelemine ei tasu ennast ära. "Minul ju vahendajaid ei ole, müün ise," möönab ta samas.

Spordifanaatik ja sponsor

Eelmiste olümpiamängude eel toetas Kebina sportlasi enda sõnul võimaluste piires. "Kõige paremini neil ei läinud," lisab ta. "Seekord toetan suurte summadega üht vehklejat ja väga suurte summadega üht ujujat. Aga meil on kokkulepe, et avalikustan nimed ainult sel juhul, kui neil hästi läheb."

Jalgpalli on Kebina mänginud ainult noorena, sellegipoolest asutas ta meeskonna nimega Vall. Klubi on praegu esiliigas ja mängib üleminekuturniiril Normaga.

"Kuna ma töötasin 12 aastat Normas ja tehas loobus oma meeskonnast, siis toetan võimaluste piires ka neid mängijaid. Mõlemas meeskonnas on noored mehed, võib-olla tulevad neist kunagi head mängijad. Ja kui ka ei tule - noori peab ikka toetama," leiab Kebina.

Kebina eitab kategooriliselt kuulujuttu, nagu "peseks" ta oma raha sporti toetades. "See on välistatud, ma ei pea oma raha pesema," kinnitab luksuslikus maamajas elav ja mitut linnakorterit omav mees.

Küsimuse peale, mis autoga ta sõidab, satub miljonär kimbatusse. "Mis päeval ma mingi masinaga sõidan, on raske öelda. Mul on mitu masinat, vahetan neid iga päev," ütleb ta.

KäRT KARPA