Võimalik et just seda tundmust on poetess ka ise teadlikult tahtnud eksponeerida. Ta üks küpsemaid kogusid, juba 1978 ilmunud "Luuletusi, lugusid ja midagi ka Margareetast" on kujundatud Mona Lisa motiivi kasutades, raamatu palgelehel Viiu Härm ise Mona Lisana.

See imidzh kujunes ilmselt juba 1962 – 1965, kui Viiu Härm õppis TRK lavakunstikateedris. Ta oli Panso-kooli II lennu "päikesetüdruk" ("päikesepoisiks" kutsuti Tõnu Tamme). Kogu lennust räägitakse ka kui kaunite naisnäitlejate lennust. Viiu Härmist sai Noorsooteatri asutajaliige. Ta enda näitlejakarjäär jäi küll lühikeseks. Üks meeldejäävamaid rolle pärineb hoopis filmist, kus ta Lilli Prometi novelli järgi vändatud filmis "Tütarlaps mustas" mängis teist naisosa. Viiu Härmi edasine eneseteostus on arenenud kolmes suunas: luuletaja ja poliitiku Paul-Eerik Rummoga ühiseid lapsi kasvatades, luulekavu koostades ja luule avalikus ettekandmises.

Tõenäoliselt on Viiu Härm eesti viimase kümnendi üks etalonetlejaid. Luule esitamisse – mis iseenesest luule äärmise intiimsuse tõttu on riskantne ettevõtmine – paneb ta kogu oma hinge ja Panso filigraanse häälekooli. Kes tahab selles veenduda, peab laskma end kanda kirjanduslikele heliplaatidele jäädvustunud Viiu Härmi pisut traagilisest ent samas sametisest häälest. Viiu Härm on plaatidele lugenud nii surnud kui elavate klassikute loomingut. Mõistagi on esitamine ühtlasi interpretatsioon ja võib täie tõsidusega rääkida viiuhärmilikust joonest eesti kirjanduse ettelugemistes.

Kuigi viimastel aastatel elab Viiu Härm kirjanduslikus mõttes tagasihoidlikult, kätkeb ta salapärane olemus ometi võimalust mingiks üllatavaks etteasteks. Jäägem ootama.

Viiu Härm 55

Sündinud: 3.07.1944 Tallinnas

Õppinud: Tallinna 29. mittetäielikus keskkoolis 1951–58, Tallinna 7. keskkoolis 1958–62, TRK lavakunstikateedris 1962–65

Töö: Noorsooteatri näitleja 1965–71, alates 1971 vabakutseline