Hommiku TV-s on nädala esimesel poolel lühirubriigiks TÜ rektorikandidaatide tutvustus. Kandidaat nr 1 Mart Ustav – sümpaatselt idealistlik teadlane peab oma platvormiks akadeemilise kogukonna suuremat kaasamist ülikooli juhtimisse.

Rahastamisskandaal kogub tragikoomilisi tuure – peaminister kaitseb justiitsministrit viidetega „politseiriigilikule” pealtkuulamisele.

Avaldati uurimus, millest selgus, et 42% Eesti töötajaid teeb ületunde. Minu sisetunne on ammu öelnud, et Eesti inimesed töötavad üle – selgub, et nii ongi, ja mitte ainult minu (peamiselt teadlastest) tutvuskonnas. Varakapitalistlik mentaliteet ajendab pea pooli Eesti inimesi kas karjääri või raha nimel tööaega investeerima.

T: TÜ rektoriks pürgiv Volli Kalm nimetab enda tugevuseks ülikooli tundmist ning „pilku väljastpoolt”.

K: Rektori kandidaat nr 3 – sugestiivne Toivo Maimets peab oluliseks, et teadustööd publitseeritaks ka eesti keeles ja toimiks suurem distsipliine ületav koostöö.

Meikari-saaga uued peatükid – erakonna aseesimees defineerib tema käitumise „riiklikuks kuriteoks”! Õhtusel lõõgastushetkel doktorandiga isiklikest asjadest rääkides tõden, et inimeseks olemine on keeruline. Doktorantuur nõuab pühendumist. See võib mõjutada isiklikku elu. Olen näinud rohkem kui üks kord, kuis suhte purunemise hirmus hakkab teine pool oma partneri arengut takistama. Vestluskaaslase elukaaslane oli alati toetav. Aga värsket doktorit ei tule vist keegi kaitsmisel suudlema. Nad läksid ikkagi lahku.

N: Esitletakse rahvaloenduse esialgseid andmeid. Noorte osakaal on langenud, pensionäride osakaal tõusnud, elanike arv vähenenud. Statistikaameti sõnul ei ole tulemused veel lõplikud, loendusest on siiski inimesi välja jäänud ning nende ülesleidmiseks on käivitatud aktiivne jälitustegevus. Hetkel tuleb silma vaadata faktile, et kolmveerandi Tartu täis inimesi on lahkunud.

Magistritööde kaitsmiskomisjonis kuulan, kuidas noored sotsioloogid esitlevad oma uurimusi. Saab teada, et Eestist väljarändamine on paremate materiaalsete võimaluste ning eneseteostuse otsimise kõrval seotud paljuski ka emotsionaalsete ja isiklike põhjustega. Muu hulgas soovitab magistrant Maripuu, et „Talendid koju” kampaaniate puhul võiks mõelda ka talentide partneritele ja peredele, mis muudaks nende tagasituleku palju tõenäolisemaks. Meikari-saaga jätk – erakonna aseesimees ei pea enam tema käitumist „riiklikuks kuriteoks”.

Rektorikandidaadi Volli Kalmu enesekindlus oli põhjendatud – ta valitigi Tartu ülikooli rektoriks.

R: Ärkan juba enne päikest ning lähen teda Kadrioru parki tervitama. Üksildane jalutuskäik ümber tiigi. Laenates lauseid sentimentaalsetest romaanidest, on mu „ainsateks kaaslasteks lindude vidin ning purskkaevu sulin”. Vaadates muru katvaid valgeid vatikerasid, jõuab kohale, et võililled on selleks aastaks juba ära õitsenud. Ei jõudnud tähelegi panna.

Väljavõtteid sotsioloogia lõputöödest: koolikiusamise ohvriks on suurem oht langeda lastel, kel on pereprobleemid, ning positiivse sisekliimaga kool on parim kiusamine ennetaja; naiste ja meeste televisioonis kujutamise suhe on 30 : 70; Hiiumaa tuuleparkide sotsiaalse mõju hindamisel ei saagi tekkida osapooltel ühist arusaama – ühed räägivad tehnitsistlikes terminites, teised kasutavad emotsionaalseid argumente.