Praegu kujundan uut pilti. Mäletate Ilja Glazunovi hiigelmaali pealkirjaga "20. sajandi müsteerium"? Seal olid peal kõik meie sajandi tähtsamad tegelased. Mina hakkasin ilmselt seoses Jugoslaavia sündmustega tegema pilti "halvasti valitud sajandist".

Mis on Sul meie kuulsusrikka sajandi vastu?

Oleme ju endale erakordselt halva aastasaja valinud: üks sõda kasvab välja teisest, iga sõda klaarib eelmise sõja tulemusi. Muud selles sajandis polegi. Hea küll, oleme saanud koolid ära lõpetada, mis aga on veel head olnud? Kavandatavas pildis tahan kõik südame pealt ära rääkida. Kujutan ette juubeldamist käesoleva aasta lõpus – et kui elame esimese jaanuarini, siis elame veel tuhat aastat.

Milline tuleb pilt?

Kujutan ette umbes viie-kuuemeetri pikkust maali. Üks "tuba" sellest pildist oleks nagu euroremont: üks maailmasõda lõpeb, hakatakse tegema euroremonti – seni, kuni uus sõda kõik purustab. Siis jälle euroremont jne. Praegu on mul ainus auk sajandi algusest I maailmasõjani – mis sõdu siit välja tuua. Esimene maailmasõda oli ju samuti Prantsuse-Preisi sõja tulem. Arvan, et teen väga jõhkra ja jubeda töö. Kardan ainult, et kui selle kuhugi üles riputan, on ta ikkagi liiga ilus.

Sul paistab üldse viiekümnenda eluaasta ringis tulnud uus hingamine.

Oma elus olen saanud kolm preemiat: kunagi ammu Vilniuse noorte maalitriennaalil diplomi, siis andis kodanik Enn Põldroos mulle mõni aeg hiljem üle ühe Riias toimunud miilitsapäevale pühendatud näituse diplomi – ise ei teagi, mis näitus, küllap seal mõni minu maastik väljas oli. Kõige enam aga hindan eelmisel aastal kolleegide poolt antud Maalikunstnike Liidu aastapreemiat. Loomulikult, kui kriitikud niimoodi käituvad, pean seda samuti hinnaliseks, aga see raputas mind natuke välja – sain aru, et polegi nii halvasti teinud.

Lemming Nagel 51

Sündinud: 13.04.1948

Õppinud: Tartu 5. keskkool 1966, Kunstiinstituut 1976

Töötanud: Tallinna Laste Kunstikooli õpetaja 1977–1978, TKÜ vanemõpetaja 1985–1993, 1978–1985 ja alates 1993 vabakunstnik; KL liige 1979