Harjumaa perekonnaseisuameti juhataja Eevi Alaniidu sõnul on ametnikud paljudel kordadel pidanud vanematelt üle küsima, kuidas nende soovitud nimi ikka kõlas.

Uhkeid nimesid anti muidugi ka juba meie vanavanaisadele-emadele. "Läbi aegade on eestlaste nimevalikut mõjutanud siit läbi rännanud rahvad," räägib Eevi Alaniit. "Kiputakse arvama, et meie tagasihoidlikud esivanemad kandsid lihtsaid nimesid nagu Kata ja Liisu, kuid tegelikult pandi nimeks ikka Elisabeth ja Kathariina." Tänapäevalgi on ametnikud lapse nime registreerides mõnikord hädas, sest see on nii pikk, et ei mahu aktis ettenähtud reale ära.

Eesti perekonnaseaduse järgi võib inimesel olla kuni kolm eesnime või üks kahest nimest (sidekriipsuga) koosnev eesnimi. Võrreldes nõukogude ajaga, mil selliseid nimesid sai panna vaid tutvuste kaudu, on kord palju leebem. Pereseadus keelab registreerida nime, mis ei ole kombekas. Nime kombekus on ametniku hinnata. "Kuhu tõmmata piir sündsuse ja ebasündsuse vahele?" küsib Eevi Alaniit.

"Seebikate" kangelased eesti peredes

Meie esivanemad andsid lapsele nime emaema või isaisa järgi. Noored vanemad loobusid lapsele nime otsides isaema nimest, sest usuti, et siis ei sünni peresse rohkem lapsi.

üheks nimede allikaks oli rahvakalender. Tänapäevalgi võib avastada, et tuttav Mihkel on sündinud 29. septembril ehk mihklipäeval, Tõnis 17. jaanuaril ehk tõnisepäeval ja Jüri 23. aprillil ehk jüripäeval.

Mõnel pool sai laps nime maakonna kuulsaima mehe või naise auks. Ka kaasaja vanemad annavad järeltulijale oma iidolite - populaarsust võitnud teleseriaalide kangelaste või tuntud avaliku elu tegelaste nimesid.

"Kõikide "seebikate" kangelaste nimed on jõudnud eesti peredesse," kinnitab Eevi Alaniit. Esmalt meeldis Harjumaa inimestele tüdruku nimi Pamela, mis tuli seriaalist Dallas. Pärast "Näkimadalate" linastumist nimetati tüdrukuid Getteriks, "Viimne reliikvia" tõi Agnese. Samuti on vanemad ära kasutanud ilmateinud sportlaste nimesid.

Ka maailma esimese naise Eva nimi meeldib vanematele. Eevi Alaniidu sõnul armastatakse Evat kasutada nii teiste nimedega koos kui ka teisendatud kujul. Samuti ei ole Harjumaal unustatud Aadamat. Aeg-ajalt laenatakse nimesid piiblist, kuid see allikas jääb siiski seebiooperitele alla.

On olnud perioode, mil vanemad millegipärast eelistavad ühte konkreetset nime. "Vahepeal sooviti nimeks ainult Teelet, samuti oli aeg, kui tüdrukutele näisid sobivat ainult Anne ja Tiiu," meenutab Eevi Alaniit, oskamata arvata, mis on selliste nimebuumide taga.

Mõned nimed on aga vanematelt nõudnud erilist andekust ja originaalsust: Harlan-Pogert, Raid, Viorel, Rassel, Perthil, Severi, Kutt (poisid); Kye, Leicky, Urlis, Kleur-Keret, Henessi (tüdrukud). Viimase hämmastava nimena mäletab Eevi Alaniit poisinime Karl-Oskar V (viies).

Blond Carmen ja Boney-M

Kui vanemate pandud nimi täiskasvanule ikka kuidagi ei sobi, võib seda perekonnaseisuametites muuta. Selleks peab inimesel olema mõjuv põhjus ja 300 krooni riigilõivu tasumiseks. Ametnikud lähtuvad üldjuhul seisukohast, et iga inimene peaks vanemate pandud nimega siiski leppima, kuid Eevi Alaniidu sõnul on nimesid, mille muutmise soov on täiesti mõistetav.

Harjumaal on enamik uut nime soovinud inimesi sündinud segaabieludest. Nüüd tahavad nad endale eestipärast nime. "üks noor naine, kelle nimi oli Svetlana, soovis oma nime muuta, sest ta ei tundnud end sugugi Svetlanana ega osanud isegi vene keelt - ta tahtis olla Svea," toob Eevi Alaniit näite.

Eesnime muutmise põhjuseks on toodud ka nimest tulenevat halba mõju, kes on põhjuse leidnud numeroloogiast, kes selgeltnägija juurest. üks vanem soovis tütre Kirke nime ümber muuta selle tähenduse pärast - "nõid".

"Mõnel nimel on aga kohe selline kõla, et seda sobib kanda sünnist surmani," leiab Eevi Alaniit. "Samas, kui väga malbe blond neiu kannab nime Carmen, võib juhtuda, et tal on elus raske, sest paljud seostavad selle nimega hoopis teistsuguseid omadusi."

Nime andmise akte uurides selgus, et kõige keerukamaid eesnimesid annavad oma lastele noored üksikemad. Lihtsamaid nimesid, mis sobivad kandmiseks läbi elu ja mida arvatakse põliseestlaste nimedeks, kingivad oma lastele intelligentsemad inimesed. Eevi Alaniit on kuulnud, et teatud rühmituste liikmed on oma lapsi õnnistanud ka selliste nimedega nagu Omega, Boney-M ja XZ.

KRISTEL KIRSS