Ratase nullvariant annab kodakondsuse muuseas ka hallipassiga “lebedevidele ja koganitele”, kes tegid kõik selleks, et Eesti riiki ei tekiks. Need tänased “lebedevid ja koganid” on lojaalsed hoopis ühele teisele riigile ja seisavad vastu Eestile, mida nad endiselt peavad ajutiseks anomaaliaks kui sõltumatuks vabariigiks.

Ratas arvab, et tema ettepanek on mõeldud peibutusena 2019. aasta valimisteks. Ma olen kindel, et 2019. aasta riigikogu valimistel hääletab enamik valijaid selle ettepaneku vastu. Peale sünnijärgsete kodanike teevad nii ka paljud, kes on saanud Eesti kodanikeks naturalisatsiooni korras – õppides ära eesti keele ja andes vastava eksami.

Poolel teel reeglite muutmine inimestele ei meeldi, eriti kui tegu on nii põhimõttelise teemaga nagu inimese lojaalsussuhe oma riigiga.

Hukutava signaali annab see neile, kes teavad tänaseid kodakondsuse saamise reegleid ja soovivad nendele vastata.

Eesti riigi tugevus läbi aastate on olnud selge ja järjepidev kodakondsuspoliitika, mille eest IRL on seisnud. See on pika peale saanud selgeks enamikule ühiskonnast, ka neile, kellele need reeglid ei meeldi. Reeglite ja põhialuste muutmine ei lahenda probleeme, vaid tekitab neid juurde.

Kodakondsus ei ole allahindluskaup ega vorst turuletil, vaid eriline lojaalsusuhe riigiga. Millisest lojaalsusest saame aga rääkida isikute puhul, kes ei ole veerandsajandi jooksul õppinud ära eesti keelt ega tahtnud anda kodakondsuseksamit, mis on igati jõukohane? Neile isikutele tahab Keskerakond anda õiguse olla osa kõrgema võimu kandjast ja anda oma hääl valimistel, kuid seda ei saa pakkuda kingikarbis, vaid see õigus tuleb ära teenida.

Keskerakond väidab, et soovib sellega lahendada kodakondsuseta isikute probleemi, mis on aastaid olnud üleval.

On tõsi, et punaokupandid tõid Eestisse suure hulga isikuid, kes jäid Eesti iseseisvumisel kodakondsuseta. Kuid arvud räägivad siin selget keelt – kui 1992. aastal oli Eestis kodakondsuseta elanikke ligi pool miljonit, siis eelmise sajandi lõpuks oli nende arv langenud pisut alla 200 000.

Tänaseks on halli passiga Eesti elanike arv 82 000 ning see väheneb pidevalt ja kindlalt – viimase viie aastaga on langus pea 15%. Vähenemise peamised põhjused on eelkõige kas Eesti või mõne muu riigi kodakondsuse võtmine või loomulik tee – elukaare lõpp.

Hall pass ei saa aga kaduda Eestist samal viisil, nagu see punaokupatsiooni ajal tekkis – mehaanilise jõuga ja Eesti põhiseaduslikke väärtusi rikkudes. Hall pass kaob aja jooksul ja konservatiivset kodakondsuspoliitikat hoides ning pakkudes soovijatele oluliselt ulatuslikumat keeleõpet ja võimalusi saada lojaalseks kodanikuks.