õllejoomine muutub kahjulikuks siis, kui seda pruugitakse joobe tekkeni, ütleb Tallinna Wismari haigla peaarsti asetäitja Jaanus Mumma. ühekordsest joobest pole veel lugu, kuid sagedasel ja suurtes kogustes pruukimisel ja eelsoodumuse korral võib väga kergesti välja kujuneda alkoholisõltuvus. Ka siin, Wismari haiglas on ravil patsiente, kes ainult paljast õllejoomisest on sattunud alkoholisõltuvusse. õlle ja viina tarbimisel on joobe tekkemehhanism üks ja sama, nendib Jaanus Mumma.

õllejoomise põhiprobleem peitub kogustes. Sobiv hulk on iga inimese jaoks individuaalne ja sõltub tema taluvuse määrast. Normaalses koguses on humalavesi ideaalne suvejook, nendib Jaanus Mumma. üldiselt on täismehele kahjutu kogus kaks pudelit, naistele üks. Anti Liiv määratleb naistele sobivaid koguseid resoluutselt - hoorale 10 liitrit päevas, daamile 50 milliliitrit.

Narkoloog Jüri Ennetile on valusaim probleem õllejoojate üha noorenev iga. 1950. aastatel sündinud põlvkond puutus esmakordselt alkoholiga kokku enamasti 18-19-aastaselt, praegused abituriendid maitsevad alkoholi keskmiselt viis aastat varem. Oma osa on siin alkoholi- ja tubakatoodete lausreklaamil. Vaadake näiteks eelmisel laupäeval ilmunud lehti - kahe päevalehe esiküljel laiutasid longeroreklaamid, sisekülgedel tubakas ning torupillidega maamehed, kes kutsusid üles viina jooma. Noorukid ju ei taipa, et igasugune alkohol on maitseaine, mis on mõeldud degusteerimiseks, mitte allakulistamiseks, ütleb Jüri Ennet.

Noorukil võib juba üks tühja kõhu peale joodud pudel õlut esile kutsuda joobe. õllemüügil vanusepiiri tõstmisest ning üleüldisest ärakeelamisest pole siin kasu. Mina paneksin poisid sporti tegema, pakub Jaanus Mumma. Kahjuks on noorte alternatiivsete aja veetmise võimaluste valik üpris kesine. Minu kooliajal otsisid näiteks treenerid ise koolidest võimekaid poisse, praegu aga polegi noorukitel õhtuti muud teha kui karjakaupa koos õlut juua. Enamik Wismari haigla patsiente on kunagi õllest alustanud, tulevased patsiendid mekivad praegu pealtnäha süütut menujooki longerot, ütleb Jaanus Mumma. Alkoholisõltuvus algab õllest, on ka Jüri Ennet veendunud.

Mina pole küll kuulnud, et õlu mingi tervisehädaga soodustatud oleks, nendib Jaanus Mumma. Ainult välispidiselt, näiteks viletsate juuste pesul või lokkimisel. Rahvajutt küll räägib, et neerukividega tuleb juua palju õlut ja siis minna kuuma vanni. Aga see on ainult rahvajutt, millel teaduslikku alust pole.

õllearmastajad peaksid meeles pidama, et nii viina- kui õllejoomisel tekitab joovet üks ja sama aine - etanool. Pudel õlut võrdub 50 milliliitri viinaga. Kas ikka tasub pärast õlle allakulistamist istuda autorooli?

Pikaajaline kesvamärjukese tarbimine mõjub kahjulikult neerudele ning suurendab südame koormust, tüsenemisest rääkimata, ütleb Jaanus Mumma.

Kui õllejoomine kipub üle piiri minema, võiks üritada vahet pidada näiteks Atlanta olümpiamängude ajal, soovitab Jüri Ennet. Kui see ei õnnestu, tuleb pöörduda juba arsti poole. Häid tohtreid Eestimaal jätkub. Ning kõik nad on ühel meelel, et mitte õlu ei tekita probleeme, vaid kes, millal ja kus õlut joob.

EPL