Juba aastaid surub ning surub kunstniku hinge ja andega teeneline Tõnu Virve enda leiutatud filmitootmisjalgratta raskeid pedaale. Ja juba aastaid ei ole ekraanile tulnud ühtegi uut filmi, mille tiitrites seisaks tema nimi. Sünnipäeval on niisugust fakti kurb märkida, kuid see on ju karm reaalsus, mille lainetes ka sünnipäevalapse peanupp kõrvuti paljude teiste elavate filmiklassikutega hulbib. Näete, just seal!

Virve on paljude suurepäraste filmikunstnikutööde ja teatritükkide kujunduste autor. Aga sellest on vähe. Kolm mängufilmi, üks lühike, üks normaalpikkusega ja üks mammutiohtu on Rõuge rezhissööril samuti karbis. "Surmatantsu" ja eriti "Luukast" oleks võinud rohkem televiisoris näidata. Nii võib filmiarmastaja hakata ära unustama, et Eestis on niisugune filmilavastaja nagu Tõnu Virve. Ja "Luukas", ehkki teatritüki järgi tehtud ja sestap teatraalne, pakub nii häid näitlejatöid, et seda võiks kodust kaugemalgi näidata, Jüri Järveti juubeli tähistusekski, sest "Luukases" tegi Järvet oma viimase hiilgerolli.

Aga praegu haub Virve juba mitmendat-setmendat aastat suuri plaane. Kohtub Ornella Mutiga (kah Võrumaa juurtega naine), kutsub tõmmut itaalia kaunitari mängima suurde rahvusvahelisse koostööprojekti, mis peaks mängufilmikeeles ära rääkima Johannes Hindi põneva ja dramaatilise loo. Stsenaarium on ammu valmis, aga filmi veel ei ole. Tõnu Virve ootab. Ootab oma suurt filmi nagu Godotd, kelle ootamise hiilgavale näitemängule ta kord Noorsooteatris lavakujunduse tegi.

Tõnu Virve 53

Sündinud: 18.6.1946 Võrumaal

Õppinud: 1964–68 Tartu Kunstikoolis, seejärel ERKI-s, mille lõpetas 1974 teatridekoratsiooni erialal

Töö: 1975–80 Noorsooteatri peakunstnik, 1980–90 Tallinnfilmi lavastuskunstnik. Asutas 1990 erafilmistuudio Freyja Film