"Meil on dokumenteeritud andmed ainult 4700 Teises maailmasõjas bolshevismi vastu võidelnud mehe kohta, teistest hukkunud eestlastest rääkimata," kommenteeris otsimisnimekirju Vello Salo.

Kolm ESTO päevadeks ilmunud kogumikku sisaldavad andmeid teises maailmasõjas hukkunud Eesti vabadusvõitlejaist, soomepoistest ja Eesti Vabariigi kaadriohvitseridest.

Kõik huvilised võivad pooletuhandelises tiraazhis trükitud kogumikke priilt küsida Tallinnas Rahukohtu 1 asuvast repressiivpoliitika uurimise komisjonist. Lisaks saadetakse need laiali raamatukogudesse ning kõigi Memento ja Vabadusvõitlejate ühingu ühendustesse.

"Praegu on meil andmetes väga suured lüngad. Loodame saada lünki vähemaks," selgitas Vello Salo kogumike eesmärki.

Kauase uurija ja kirjastaja sõnul on andmed pahatihti vastuolulised. ühe teate kohaselt on inimene surnud, aga hiljem selgub, et ta elab Saksamaal.

Kogumike koostamisel on allikmaterjalidena kasutatud varasemaid üllitisi, sõjaaegseid surmakuulutusi, mälestusraamatuid, arhiiviandmeid, käsikirjalisi andmeid ja suulisi teateid.

Otsimisninekirjade põhjal kavatseb repressiivpoliitika uurimise komisjon tulevikus üllitada võimalikult täieliku koondteose Eesti ohvritest okupatsioonides.

EPL