Olukord, kuhu Suurbritannia ja koos temaga kogu Euroopa Liit on jõudnud, on ehe näide sellest, mis juhtub, kui valdav osa poliitilisest juhtkonnast on mingil hetkel enne valimisi asunud avaliku arvamuse sappa, mitte ei püüa oma põhimõtteid ühiskonnas ratsionaalselt selgitada.

Täpselt nii on Suurbritannias läinud, kus riiki ELi tööjõu vaba liikumise raames peamiselt mõnedest Kesk-ja Ida-Euroopa riikidest saabunud inimesed on kohalikke järjest enam häirima hakanud ning sellest keerutatud poliitilis-populistlik pusa viiski valimiseelses olukorras kõik juhtivad poliitilised jõud lubaduseni korraldada EList lahkumise üle referendum.

Suurbritannia on niigi muu ELiga üks kõige lõdvemini seotud riik. Ei ole ta ei Schengeni süsteemis ega eurotsoonis. Ja ometi pole temastki mööda läinud ei terrorismi- ega majandusmured.

Värsked Ülemkogus vormistatud Suurbritannia ja muu ELi kokkulepped annavad peaminister Cameronile põhjenduse referendumil ELi jäämist lõpuks ka avalikult toetada, kuid ELi-Briti kokkuleppe mõju Briti avalikule arvamusele on pigem siiski piiratud. Olulisemaks saavad USA sõnaselge toetus Suurbritannia jäämisele ELi ja samuti üleüldine ebakindlus tuleviku ees. Sest ei saagi ju olla vastuseid, kuidas Suurbritannia saab väljaspool ELi toime julgeolekumuredega, majanduskasvu võimalustega ja paljude muude oluliste asjadega.

Lisaks võib EList lahkumise toetajate pealejäämise korral ähvardada lagunemine Suurbritanniat ennast. Nimelt teeb Šotimaa sel juhul kiiresti uue iseseisvusreferendumi ning selles Suurbritannia osas on ELi kuulumise toetajad ülekaalus.

Igatahes on Brexit ehk Suurbritannia sisepoliitikast juhitamatult välja kasvanud lahkumisreferendum saanud kogu ELi suureks mureks. ELis on veel riike, kus praegusel ELile keerulisel ajal on ELi vastaste osakaal kasvanud ning Suurbritannia näide mõjub neile inspireerivalt.

Hollandis näiteks korraldatakse referendum isegi ELi-Ukraina assotsiatsioonileppe ratifitseerimise üle. Sisuliselt pole Hollandi referendumil selle leppega midagi pistmist, vaid see on üldisem demonstratsioon ELiga rahulolematuse väljendamiseks.

Igatahes tasub meil Eestis hoida pöidlad peos, et Briti referendum ei paneks alust doominoefektile Euroopa nõrgenemiseks. Seega britid otsustavad oma riigi ELi jäämise küll ise, kuid me soovime, et nad jääksid.