Kuigi soe suvepäike annab endast tänavu vaid hetketi märku, on mõned seda tabanud ja jõudnud end juba pruuniks päevitada või koguni ära kõrvetada. Enne rannahooaja algust tasuks siiski meelde tuletada, kuidas end põletusest säästa - et päevitamismõnu kauemaks kui esimeseks päevaks jätkuks.

Päikeselt saame peale nähtava valguse ka nähtamatut ultraviolettkiirgust. Päevitus on naha loomulik kaitsereaktsioon päikesekiirguse põletavale toimele. Teisisõnu, päevitumist põhjustavadki ultraviolettkiired.

Ultraviolettkiired moodustavad maapinnale jõudvast päikesekiirgusest umbes kahekümnendiku. Atmosfääri läbivad A-tüüpi (UV-A) ja B-tüüpi (UV-B) ultraviolettkiirgus. Kolmandat, C-tüüpi ultraviolettkiired ei suuda tungida läbi Maad ümbritseva õhukihi.

UV-B-kiired põletavad nahka, nahk kaitseb end punetusega. UV-A mõjul aga oksüdeerub nahas olev pigment värvaineks - tekib pruun melaniin.

Viimased andmed päikesekiirgusest on küllaltki ärevust tekitavad. Aasta-aastalt suureneb pahaloomulisse naha pigmendikasvajasse, melanoomi, haigestumise risk. Tänapäeval esineb melanoomi 14 korda sagedamini kui 60 aastat tagasi. Eriti jõudsalt on haigestumine sagenenud alla 40 aasta vanuste naiste hulgas. Vähirisk oleneb siiski piisavalt palju ka meist endist. Skin Cancer Foundationi andmetel on umbes 90 protsenti nahakasvajatest tingitud liigsest päikese käes viibimisest ja seega vähemalt osaliseltki välditavad.

Juba mõnda aega on peetud eriti kahjulikeks UV-B kiiri, sest just need põhjustavad nahal päikesepõletust. Kuid tänapäeval soovitavad meedikud vältida ka UV-A kiirgust, mis kahjustab nahka kuni pärisnahani, häirides elastsete ja kollageenkiudude moodustumist. Dermatoloogid seostavad UV-A kiirtega ka naha enneaegset vananemist.

Et UV-A kiirtel on pikem lainepikkus, siis toimivad nad aastaringselt päikese tõusust loojanguni, mitte ainult suvel ja kevadel ning keskpäeval. Lühema lainepikkusega UV-B kiired on kõige intensiivsemad kella 10 ja 15 vahel, sest siis jõuab päikesekiirgus kõige otsemat teed maapinnale.

Päikese ultraviolettkiirguse kahjulikku mõju täheldatakse nii suviselt sillerdava mere ääres plaazhidel kui ka mägikuurortide suusaradadel. Suusatajad pidagu meeles, et iga 300 meetrit kõrguselisa tugevdab UV-kiirguse toimet ligikaudu nelja protsendi võrra, lumi peegeldab 85 protsenti kiirtest tagasi otse näonahale. Tugev päikesevalgus mõjub halvasti ka silmadele.

SPF näitab tõhusust

Naha kaitsmiseks päikese ultraviolettkiirguse kahjuliku mõju eest kasutatakse kreeme, emulsioone, geele ja aerosoole. Päikesekaitsevahendi pakendile peab olema märgitud päikeskaitsefaktori (SPF) number. Viimane võib olla 2-23. Euroopa ja Ameerika standardid on erinevad: Euroopa päikesekaitsevahend faktoriga 15 vastab Ameerika tootele, mille faktor on 23. Mida suurem on päikesekaitsefaktori number, seda pikema aja jooksul kaitseb vahend päikesekiirte ebasoovitava mõju eest. Euroopas peetakse faktorit 15 päikeseblokaatoriks, mis peaks andma 100-protsendilise kaitse päikesekiirte eest.

Täielikud päikeseblokaatorid sisaldavad füüsikalisi kaitsevahendeid, mis moodustavad nahale kaitsekihi (titaani- või tsinkoksiid). Niisuguseid tooteid saab kasutada siiski ainult piiratud nahaosal, näiteks ninal, sest nad on valget värvi, konsistentsilt paksud ning mõjuvad enamasti ebaesteetiliselt.

Ostes päikesekaitsevahendit peab pakendilt vaatama, kas see kaitseb nii UV-B, kui ka UV-A kiirte eest. UV-A kiirte eest kaitsmiseks peab vahend sisaldama kas bensofenooni, avobensooni või oksübensooni või siis nende ühendite derivaate. Aja jooksul päikesekaitsevahendi mõju nõrgeneb. Seepärast nõutakse Ameerikas viimase kasutamispäeva märkimist pakendile.

Huuled ja nina on tundlikud

Päikesekaitsevahendid kantakse nahale vähemalt 30 minutit enne päikese kätte minekut.

Tingimata vajavad kaitset huuled, nina ja kõrvad, mis on päikesekiirte suhtes eriti tundlikud. UV-A kiirgus soodustab kollageenisisalduse vähenemist nahas. See on üks põhjus, miks vananedes huuled õhenevad ja suu ümber ilmuvad kortsud. Alahuulel tekivad küllaltki sageli kasvajad. Tugeva päikesepõletusega seostatakse umbes 90 protsendil juhtudest ka lihtohatise taaspuhkemist.

Huulte, nina ja teiste katmata nahapiirkondade kaitseks nii UV-A, kui ka UV-B eest sobivad näiteks Cosmea parfüümita päikesetõkestaja (faktor 14), kuivadele ja lõhenenud huultele hügieeniline huulepulk.

Pärast päevitamist niisutab ja rahustab päikesest kuumavat ja hella nahka Cosmea päevitusjärgne nahapiim, mida toodetakse nii parfüümiga kui ka ilma selleta.