EKRE jaoks on muidugi sellestki vähe. Tegid ju konservatiivid üsna hiljuti ettepaneku jätta mittekodanikud hääleõigusest ilma ka kohalikel valimistel.

Pole mõtet lisadagi, et valdav enamik halli passi kasutajaid on venekeelsed. Kunagi ajutisena plaanitud lahendus on muutunud püsivaks. Praeguse olukorra igavese külmutamise põhiargument tundub olevat tõik, et see paistab kõiki rahuldavat ja aastatega (veel umbes 40 aastat oodata) laheneb asi iseenesest.

Europarlamendi liige Urmas Paet hõõrub oma kolleegile Yana Toomile nina alla, et too otsib probleemidele lahendust suisa Euroopa tasandil. Ilmselt on Paeti arvates tegemist sügavalt Eesti siseasjaga: musta pesu teiste ees ei pesta ja üldse – keda tahame, seda peksame. Ei suuda ju Brüssel sellest aru saada.

Seejuures leiab Paet jälle faktidele huvitavaid tõlgendusi, justkui oleksid halli passi omanikud loobunud Eesti kodakondsust taotlemast pärast seda, kui Venemaa kehtestas neile viisavaba liikumise. Venemaa teeks seda justkui nimme selleks, et õõnestada ja lõhestada.