Uudis, nagu oleks palku viimastel aastatel tõstetud, tabas tänaseid streikijaid peale tööandja esitlust palgaläbirääkimiste esimeses voorus, kus tuli jutuks ainult põhipalga muudatus lisatasude arvelt, aga mitte tegelik palgatõus. Vastupidi, just tööandja materjalidest nähtus, et üheksa kuu keskmine palk oli 2017. aastal 40 eurot madalam 2016. aasta keskmisest, mille põhjustas etteantava töömahu ja sellega seotud tulemustasude vähenemine.

Lisaks opereeritakse nii tööstussektori kui toiduainesektori keskmiste ja mediaanpalkadega, milliste andmete päritolule ei ole viidatud. Mõista tuleb, et töötleva tööstuse andmed hõlmavad kõiki harusid. Sealhulgas neid, mille toodangu hinnad on maailmaturul nii madalad, et ettevõtted ei suuda maksta isegi püsivat alampalka. Oleme viimastel aastatel näinud madala palgatasemega tööstuseettevõtete sulgemisi, sest neil on olnud võimatu leida endale piisaval hulgal töötajaid. Toidutööstus ei kuulu nende hulka, kuigi tootmise ratsionaliseerimist on nähtud ka siin, vananenud sisseseade tõttu näiteks.

Kõigi ohumärkide eiramine

HKScan sai tapamaja töötajate kirjaliku palganõude juba möödunud aasta augustis ja see sai lakoonilise kirjaliku vastuse, mis ei õhkunud empaatiast ega läbirääkimissoovist.