Miks?

Võib-olla keelelise eripära tõttu. Mõelge, kui lihtsalt öeldakse inglise keeles „happy” paljude asjade kohta, mille puhul eestlane ei kasuta sõna „õnnelik”. Eestlane väljendub iseenda kohta harva ülivõrdes.
Ehk siis asi on väikekodanlikus tuimuses, kui tsiteerida suurlavastust „Rise and Fall”?
Oleneb, mis nurgast vaadata. Kes nimetab seda tuimuseks, kes teatud stabiilsuseks või kindluseks. Me ei lase end nii kergesti roopast välja loksutada, allume vähem emotsionaalsetele puhangutele.
Aga miks ikkagi venelased õnnelikumad on?
See õnnelik olemine on rohkem seotud rahvusliku karakteriga, sellega, kui kergesti inimesed oma emotsioone avaldavad või kuidas nad neid tähistavad. Mina isiklikult pean paremaks eluga rahulolu uurimise vahendiks küsimust, kas oma maa arenguga ollakse rahul. See pakub ratsionaalsema, selgema hindamisaluse.
Samal ajal võib aruandest lugeda, et eestlased hindavad ka oma tervist kehvemaks, kui see objektiivselt on. Suhteliselt väike on rahulolu ka ettevõtluskeskkonna ja valitsemisega.
Ilmselt näitab see kõik teatavat sisemist ebakindlust, eesmärkide ähmasust või identiteedi nõrkust. Kui inimesed peavad vastama üldistele küsimustele nagu riigi kui terviku käekäik või kui tuleb arvamust avalikult välja öelda, näiteks kui ajakirjanik küsib, siis ollakse suhteliselt positiivsed. Aga igapäevaelu ja enesetunde üle nurisetakse üsna palju.
Ehk siis – kui elu- või töötingimustega ollakse rahulolematud, siis eestlastel on kombeks kurta seda vaid lähedaste ringis, mitte avalikult oma õigusi taga nõuda?
Üldiselt küll. Aga kui me suudaksime maailma avaramalt vaadata, Eestit rohkem teiste riikidega võrrelda,  siis ehk oleks ka seda nurinat vähem.
Seekordne inimarengu indeks on arvutatud uue metoodika alusel.
Jah, muudetud on hariduse indikaatoreid – kirjaoskuse ja õppijate osakaalu asemel võeti kasutusele täiskasvanute keskmine õpinguaastate arv ja eeldatav õpinguaastate arv kooli minemisel. Varasema metoodika järgi hinnati inimeste elujärge  sisemajanduse kogutoodangu (SKT) järgi inimese kohta. Nüüd aga rahvamajanduse kogutulu (RKT) järgi ostujõudu arvestades. Muutus ka indeksi arvutamise metoodika.
Kui varem vedasid Eesti indeksit üles haridus ja majandus, tervisenäitajad vedasid seda aga alla, siis nüüd  on nõrgaks kohaks muutumas hoopis majandus.
Keskmise eluea näitajad on paranenud, haridusindeks on isegi parem kui Põhjamaades, majandusnäitajate poolest aga oleme tugevasti maas EL-i vanadest liikmetest. Aastaid on räägitud vajadusest  muuta  majandus innovatsioonipõhiseks. Arvan, et lähemad kolm kuni viis aastat kujunevad otsustavateks, kas Eesti murrab välja innovaatiliste tuumikriikide sekka või langeb poolperifeeriasse. Kui juhtub viimane, ootab ees pikem vindumine.
Aruandest võib lugeda ka seda, et kõigis kolmes Balti riigis on alla 30-aastaste noorte seas vähem kui pool neid, kes seovad tuleviku kindlalt kodumaaga. Miks see nii on?
See on tõsine oht ja väljakutse. Samas küsigem: mida tähendab välismaale minek? Kas see tähendab ajutist, mõneaastast äraolekut või päriselt äraminekut? Eesti peab olema selline keskkond, kuhu inimesed tahaksid tagasi tulla. Ma olen selles suhtes optimistlik. Eesti looduski mängib siin tähtsat osa. Aga Eestist ärapeletavaks teguriks võib kujuneda siinne poliitiline kultuur, erakonnastumine, see, kui eri valdkonnad kujunevad eri erakondade pärusmaaks ja teistel ei ole sinna asja.