Peaministripartei esindajate taaskinnitatud ihalus "võtta vastu meetmed", et olla meele järgi naaberriigile, kes peab nõukogude impeeriumi kadumist eelmise sajandi suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks ja on aktiivselt üritanud seda tagasi pöörata nii Moldovas, Georgias kui Ukrainas, pole suvaline sünnipäevalaua jutt.

Kuni Keskerakond tolereerib oma esiridades Eesti järjepideva välispoliitilise joonega vastuollu minevaid avaldusi, seab sisepoliitikas regulaarselt kahtluse alla Eesti Vabariigi õiguslikku järjepidevust ja aitab kaasa vaenuliku propagandakanali majandusedule, püsib Eesti ametliku välispoliitika kohal põhimõttelise suunamuutmise oht. Toomi ja Loone viimased avaldused meenutavad vägisi Neville Chamberlaini, kes arvas ka, et probleem on läänemaailma hea tahte vähesuses ja tuli Hitleri juurest tagasi oma arust igavese rahuleppega. Me kõik teame, miks ajalugu sellise naiivsuse üle pärast nuttis.

Maha mängitud usaldusväärsus

Eesti on rahvusvahelisel areenil olnud varasematel aastatel üks nendest, kes häälekalt hoiatab ebasõbraliku Venemaa erinevate aktsioonide eest. Meie taju ja teadmised siinse regiooni julgeolekuolukorra kohta, nende väljendamise julgus ja täpsus on midagi, mida hinnatakse Euroopas igati põhjendatult kõrgelt.