Teisedki riigid, näiteks Uus-Meremaa ja Suurbritannia, on astunud samme inimahvide kaitseks kahjulike katsete eest. Aga mitte ükski parlament pole deklareerinud, et loomal võiksid olla õigused.

Resolutsioon, mille Hispaania parlamendi täiskogu peaks oodatavalt heaks kiitma, soovitab Hispaania valitsusel tegutseda samasuguse Euroopa Liidu deklaratsiooni vastuvõtmise heaks. Samuti kutsub see valitsusi aasta jooksul vastu võtma seadusi, mis keelustaksid kahjulikud katsed inimahvidega.

Inimahve lubatakse vangistuses hoida üksnes nende säilitamise eesmärgil ning nende jaoks optimaalsetes tingimustes. Lisaks soovitab resolutsioon, et Hispaania astuks rahvusvahelistel foorumitel ja rahvusvahelistes organisatsioonides samme, mis aitaksid tagada inimahvide kaitse julma kohtlemise, orjuse, piinamise, tapmise ja väljasuremise eest.

Paola Cavalieri ja siin kirjutaja alustasid 1993. aastal “Inimahvi projekti”, et kiskuda maha barjäärid inimeste ja mitteinimeste – loomade vahel.

Teadlased Jane Goodall, Diane Fossey ja Birute Galdikas on näidanud, et inimahvid on mõtlevad, eneseteadvusega olendid, kellel on rikas tundeelu. Sellega valmistasid nad ette pinnast põhiõiguste laiendamiseks inimahvidele.

Kui me peame inimõigusi millekski, mis on kõigil inimolenditel sõltumata sellest, kui piiratud võivad olla nende intellektuaalsed või emotsionaalsed võimed, siis kuidas saame keelduda tagamast samasuguseid õigusi inimahvidele, kes ületavad selgelt teatud osa inimesi nii ratsionaalsuselt, eneseteadvuselt kui ka emotsionaalsetelt sidemetelt teistega? Nii toimida tähendaks suhtuda teistesse olenditesse eelarvamuslikult pelgalt seetõttu, et nad ei kuulu meie liiki. “Inimahvi projekt” üritab muuta meie inimahvidest ja lõppkokkuvõttes üldse loomadest mõtlemise viisi.

Valitsuse tunnistus, et loomade orjastamine võib olla väär, on oluline mõra eksklusiivse moraalse tähtsuse müüris, mille oleme enda liigi ümber püstitanud.

Haarang loomaõiguslastele

Samal ajal kui Hispaania parlamendi liikmed arutasid osavõtlikult loomade õigusi, algas Austrias kümnel seaduslike loomaõiguslaste ühenduste liidril viies vanglanädal. 21. mai koidikul olid politseinikud korraldanud 23 eri paigas haarangu, ajanud inimesed vooditest välja, surunud neile relvatorud vastu pead ja sundinud üht loomaõiguslaste ühenduse juhti seisma avalikus paigas kaks tundi aluspesu väel. Politseinikud võtsid kaasa arvutid ja failid, tehes niimoodi teovõimetuks loomaõiguslaste liikumise, mis valmistus uueks algatuseks, et taotleda loomade kaitse kirjutamist Austria põhiseadusse.

Kümmet vahistatud juhti hoitakse vanglas kuritegeliku ühenduse liikmetele mõeldud seaduse alusel. Politsei pole esitanud ühtegi tõendit, et vahistatud oleksid seotud vägivallatsemisega. Ent kohus on nüüdseks otsustanud, et kõiki kümmet hoitakse vanglas kuni septembrini.

Pärast seitsetteist päeva vanglas esitati kolmele inimesele kahtlustus selles, et nad on ähvardanud ühe moekaupluse pressitöötajat, takistades tema liikumist. Martin Balluchile anti aga 1500-leheküljeline politseitoimik, et õigustada tema kinnivõtmist. Selles toimikus on Balluchi nime mainitud vaid kolmel korral, alati seoses ajakirjandusele antud intervjuudega või tema kirjutatud artiklitega.

Paradoksaalsel moel on Balluch, särav isiksus, kellele on omistatud nii füüsika- kui ka filosoofiadoktori kraad, üks tuntumaid ülemaailmse loomaõiguslaste liikumise eestkõnelejaid, kes võtab sõna vägivallatu, demokraatliku reformi nimel. Ta kirjutas 2006. aastal ilmunud ja minu toimetatud raamatusse “Loomade kaitsel” essee, milles märkis: “Ükski realistlikul tasemel sissirünnak Loomade Vabastamise Rinde laadis poleks suutnud puurifarmindust kahjustada rohkem, kui seda teeb Austria uus seadus.”

Viimastel aastatel on Austria loomaõiguslaste organisatsioonid olnud valijate ja seadusandjate veenmisel märkimisväärselt edukad, toetades seadusi, mis teevad järk-järgult lõpu munakanade puuris pidamisele ning küülikute ja karusloomade puuris kasvatamisele. Nagu kirjutab Balluch: “Tervet haru keelustav seadus teeb loomade kuritarvitamise tööstusele rohkem majanduslikku kahju kui loomaõiguslaste liikumise mis tahes tegu.”

Loomaõiguslaste liikumise tagakiusamine näib olevat Austria siseministeeriumi kontrolliva konservatiivse erakonna ja tema loomatöösturitest toetajate katse anda vastulöök neile, kes seaduspäraselt ja rahumeelselt vaidlustavad loomade kohtlemise meetodeid. Et see saab juhtuda ühes demokraatlikus Euroopa riigis, on šokeeriv.

Tõlkinud Janek Salme

©Project Syndicate, 2008