Äkitselt sai Davidist maailma tuntuim malawilane, sest õnneliku juhuse tõttu lapsendas poisi Madonna, pop-staar, kes on telekaameratele sama, mis mesi karudele.

Kuid kas see oli tegelikult suur vedamine? Järsku meedia rambivalgusse sattunud Davidi isa Yohane Banda ei mõistnud enda sõnul, et poeg ei kuulu enam talle ega tule ehk enam iial Malawisse tagasi. See pole see, mida Banda varem ütles, teatas Madonna, kes tema keelt ei oska. Inimesed küsisid: kas isast lahutamine on poisile hea? Inimõiguslased alustasid kohtuasja, et nõuda tema tagasiandmist.

Davidi ema on surnud. Pärast tema surma ei suutnud köögivilju kasvatav ning juhutöid tegev külaelanikust isa poisi eest hoolitseda ja andis ta lastekodusse. Poiss elas seal koos umbes 500 lapsega, kuni Madonna temaga kokku puutus. Suuresti HIV ja aidsiepideemia tõttu on Malawis miljoneid orbe.

Lastekodude ressursid on piiratud ja paljud seal olevad lapsed ei ela oma viienda sünnipäevani. Madonna ütles, et kui tema Davidit kohtas, oli poisil tõsine kopsupõletik ja hingamisraskused.

Malawi on üks maailma vähem arenenud riike. Väikelaste suremus on 94 last 1000 kohta ning vastsündinute eeldatav eluiga 41 aastat. Täiskasvanud elanikest umbes igal seitsmendal on HIV/aids. Pole mingit põhjust arvata, et lastekodusse jäetuna oleks Davidi käsi käinud paremini kui keskmise malawilase oma.

Kõige tõenäolisemalt oleks tal läinud isegi halvemini. Davidi isa ei salanud intervjuus, et Madonna juures on lapsel parem. Isa keeldus toetamast inim-õigusaktiviste, kes taotlesid Davidi tagasiandmist. See näib olevat tark otsus.

Tegelikult lõigatakse aga David ära oma kultuurilistest juurtest. Kuigi Madonna ütles, et toob Davidi jälle Malawisse tagasi isa vaatama, tunneb poiss end seal vaevalt kodus. Ta emakeeleks saab inglise keel ja kui ta kunagi üldse õpib oma isa keelt rääkima, teeb ta seda kui välismaalane.

Ent ta ei kodune täiesti ka Londonis, iseäranis ringkonnis, kus liigub Madonna. Musta lapsena valdavalt valges maailmas jääb ta alati orvuks, kelle Madonna adopteeris. Sellistes oludes elamise raskused on siiski kindlasti vähem hirmuäratavad kui ohud, millega David seisnuks silmitsi lastekodus – eeldades, et ta oleks üldse ellu jäänud.

Kuid Davidi juhtumi puhul on kaalul ka üks laiem küsimus. Adopteerides lapse vaesest riigist, järgib Madonna teiste kuulsuste nagu Mia Farrow, Ewan McGregori ja Angelina Jolie eeskuju. Kas sellised lapsendamised saavutavad üldse midagi enamat kui üksikute adopteeritud laste aitamine?

Arengumaade laste adopteerimine ei puuduta vaesuse põhjuseid. Vaatamata suurele HIV-sse ja aidsi nakatunute hulgale, kasvab Malawi elanikkond kiiresti, nagu paljudes teisteski arengumaades. Ennustatakse, et 2025. aastaks ületab sealne rahvaarv 19 miljoni piiri. Selline areng seab riigi juba niigi piiratud põllumajandusliku maa varudele suurema surve. Noorte malawilaste, eriti tüdrukute harimine ning rasestumisvastaste vahendite laialdane kättesaadavus teeks rahvastiku kasvu aeglustamise heaks palju rohkem kui mõned välismaale lapsendamised.

Kas välisabi ikka aitab?

Madonna kiituseks peab ütlema, et ta teeb siiski rohkem kui Davidi adopteerimine. Tema ettevõtmine Kasvav Malawi (www.raisingmalawi.com) aitab teisi orbe. Mis veelgi tähtsam, koos teiste osalistega kogub Kasvav Malawi vahendeid põllumajanduse ja tervishoiu toetuseks ning külalelanike harimiseks. Koos Angelina Jolie, Bono, George Sorose ning mitmete teistega abistab Kasvav Malawi organisatsiooni Millenniumi Lubadus (www.millenniumpromise.org), mille on loonud tuntud Columbia ülikooli majandusteadlane Jeffrey Sachs.

Maailma riikide liidrite allkirjastatud ÜRO millenniumi tippkohtumise lubaduste hulka kuulusid äärmise vaesuse vähendamine poole võrra, HIV ja aidsi leviku peatamine ning 2015. aastaks kõigile lastele põhihariduse võimaldamine. Aasias on nende eesmärkide saavutamise teel hästi edasi jõutud, kuid Aafrikas elab praegu äärmises vaesuses 140 miljonit inimest rohkem kui 1990. aastal.

Skeptikud kahtlevad selles, et välisabi ka tegelikult aitab. Millenniumi Lubadus üritab sellisele kahtlusele vastata ühe küla haaval. Valides välja teatud külad ning pakkudes esmaseid tervishoiuteenuseid, põhiharidust, paremaid taimeseemneid ja muus vormis põllumajandusabi, püüab see organisatsioon näidata, et hästi välja töötatud ning suhteliselt tagasihoidliku hinnaga ulatuslikud abiplaanid võivad inimesed vaesusest välja tuua.

Võib vaid kahetseda, et meedia paistab sellest põnevast ja üliolulisest ettevõtmisest, millel on potentsiaali aidata miljoneid lapsi, huvituvat vähem kui asjaolust, et Madonna lapsendas ühe Malawi poisikese.

Copyright: Project Syndicate, 2006